Fehér Klára és az utókor

A Fehér Klára-díjat az írónő férje, Nemes László író, műfordító alapította 2003-ban. Nemes idén kilencvenhat éves, s noha a pályaművek elbírálásában aktívan már nem vesz részt, ma is mindent megtesz azért, hogy felesége szellemi hagyatékát méltón őrizze az utókor.

2016. május 31., 18:05

A pénzjutalommal is járó díjra negyven év alatti magyar szerzők pályázhatnak az elmúlt évben megjelent könyveikkel. Lehet az bármilyen szépirodalmi mű vagy esszékötet. A bíráló kuratórium tagja még Görgey Gábor író, Tarján Tamás színikritikus, dramaturg és 2015 óta Arany Zsuzsanna irodalomtörténész is.

Korábban volt olyan év is, amikor a zsűri nem adott ki díjat, ám idén inkább a kitűnő művek bőségének zavarával kellett megküzdeniük.

– Tizenkét kötet közül választottunk, s végül Láng Orsolya Tejszobor című kisregénye mellett döntöttünk – mondta a 168 Órának Arany Zsuzsanna, aki az ünnepélyes díjátadón a győztest laudációval köszöntötte.

Láng Orsolya Szatmárnémetiben született, Marosvásárhelyen járt középiskolába, majd a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen filmrendezés szakon diplomázott. Jelenleg a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos, mesterképzős hallgatója. Noha kamaszkora óta ír, a Tejszobor az első megjelent könyve. A szerelmi történet egy mély emberi dráma árnyalatait tárja fel álomszerű nyelven, a szerző saját gyönyörű illusztrációival.

– Láng Orsolya tehetséges, sokoldalú fiatal művész, és úgy éreztük: leginkább az ő regényében köszönt vissza az a humánus, emberközpontú világkép, amely a díj névadóját is jellemezte – jegyezte meg Arany Zsuzsanna.