„Ezt a lépést is gyávának tartom” – Alföldi keményen nekiment a kormányzó magyar elitnek

A színházi rendező szerint külföldön döbbenten néznek, már nem is értik, mi történik Magyarországon.

2017. május 22., 17:53

Kemény hangú interjúban kritizálja Magyarországot és a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói posztja körüli fideszes politikai hisztériakeltést Alföldi Róbert. A színházi rendező a nyugat.hu-nak adott interjút abból az alkalomból, hogy maga is a teátrumban rendez, mégpedig azt a Volponét. A darab címszerepét az a Jordán Tamás játssza, akinek nemrég kormányzati ellenszélben hosszabbították meg az igazgatói kinevezését.

Fotó: nyugat.hu/Vágvölgyi Bálint

Alföldi azt mondja, „végtelenül elkeserítő”, de nem meglepő, ami Szombathelyen zajlott, vagyis hogy csak a párttagkönyv számít, nem a szakmaiság, ez pedig ugyanaz a mechanizmus, ugyanaz az „arrogancia és pofátlanság” mint amely az országos politikában is működik. Szerinte magukról állítottak ki szegénységi bizonyítványt azok a politikusok, akik részt vettek a megalázó hercehurcában, amely dörgölőzésük a hatalomhoz pedig csak túlbuzgóságra és bénázásra utal. Alföldi nem is érti, miért nem a büszkesége Szombathely vezetésének egy országos hírű színházi műhely.

„A magukat gerinces hetero macsónak gondoló képviselők miért döntenek úgy, hogy nem döntenek, és miért nem képesek döntéseikért felelősséget vállalni?”

– firtatja a színházi rendező, akit bevallottan zavar, hogy a helyi politikusok nem merik vállalni a saját véleményüket az ügyben.  „Ezt a lépést is töketlennek és gyávának tartom (...) Lehet azt mondani, mi nem akarjuk Jordánt, mert ő ezt meg ezt vallja a világról, mi meg mást. Idehívott olyan embereket, akikről mi úgy gondoljuk, hogy az ő filozófiájuk és világnézetük nem alkalmas arra, hogy a mi hatalmi törekvéseinket támogassa. Ezt lehet mondani,
ez egy férfias és nyílt dolog, ezért lehet vállalni a felelősséget, ezzel kapcsolatba kérdéseket lehet feltenni. Ahogy ez zajlik, az a puhapöcsűség, nem tudom másként mondani

(...) Még azt se vállalják, még ahhoz is gyávák, hogy azt mondják, mi nem akarjuk Jordánt, mindegy ki lesz, a színház lényegtelen, de Jordán ne legyen itt.”

Azt, hogy Jordánnal mi fog történni, Alföldi nem tudja, azt viszont elárulja, hogy a Volpone próbáira a botrány nem vet árnyékot: „Itt, a színházban ebből nem érezni semmit, a társulat profi, mindenki teszi a dolgát. Közben humor meg röhögés van, tényleg nem foglalkozunk mással.


Csak közben az a rossz, hogy én itt rendezek, a pályázat meg három hét múlva lejár, és most nem tudom, mi segít Jordánnak,



mi nem.”


Alföldi nemrég tért vissza Magyarországra azután, hogy másfél éven át külföldön rendezett. Ennek kapcsán azt állítja, „nem túlzás”, Németországban is döbbenten nézik mi történik itt a kulisszák mögött. „Tényleg nem értik, hogyan lehetséges mindez” –


Jordán 2007-ben alapította és azóta is vezeti a szombathelyi Weöres Sándor Színházat, amelynek az igazgatói posztjára decemberben írt ki pályázatot a fideszes többségű városi közgyűlés. Erre az alapítón kívül csak a Balázs Béla-díjas filmrendező, Dér András jelentkezett Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának a támogatásával. Jordán a határidő lejárta után, márciusban nyilvánosságra hozta a maga pályázatát, Dér pedig visszalépett, miután a nyugat.hu kiszivárogtatta az övét. Jordán ennek ellenére nem nyerhette el a tisztséget, az erről szóló közgyűlésen ugyanis nem ment át Puskás Tivadar polgármester javaslata, hogy érvénytelenítsék a pályázatot, és Jordán sem szerezte meg a voksok többségét. A botrányban a magyar színházi világ szinte egy emberként Jordán mellé állt, Szombathelyen több százan is tüntettek a kinevezéséért, Törőcsik Mari videóüzenetben, Gáti Oszkár közleményben biztosította támogatásáról a színházalapítót, és a városvezetés végül úgy döntött, hogy Jordán mandátumát 2018. szeptember 30-ig meghosszabbítják, de újra kiírják  a pályázatot.

„Köszönöm ennek a méltatlan eljárásnak, hogy hitet öntött belém. Úgy látszik, mégiscsak fontos a színház, ha a politika ilyen erővel harcol a megszerzéséért” – nyilatkozta később az ügyről Jordán a lapunknak adott interjújában.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

2024. szeptember 18., 07:00

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!