Ezért halt meg az ifjú színész Szegeden

Előadás közben, váratlanul rosszul lett és elhunyt Nagy László Zsolt, a debreceni Csokonai Színház társulatának tagja. A 30 éves színészt a barátaival készített F.A.L. című előadás szegedi vendégjátéka közben hétfő este lett rosszul. Az elsődleges orvosi vélemények szerint Nagy László Zsolt halálát szívleállás okozta.

2010. szeptember 16., 05:45

Nagy László Zsolt 1980-ban született Püspökladányban. 2006-tól 2008-ig a Csokonai Színház stúdiósa volt, 2009-től pedig a társulat tagja. Az elmúlt évadban A zöld kígyó és a Szép Liliom, a Kőrózsa betonszív című előadásokban láthatta őt a közönség. A debreceni Unokák Színháza és a KonzervArtaudrium Színházi Műhely társulatának is tagja volt– írja a Csokonai Színház honlapja.

Nagy László Zsolt 1980-ban született Püspökladányban. 2006-tól 2008-ig a Csokonai Színház stúdiósa volt, 2009-től pedig a társulat tagja. Az elmúlt évadban láthatta őt a közönség A zöld kígyó és a Szép Liliom, a Kőrózsa betonszív című előadásokban.

Korábban többek között a Ribillió Rómában, A macskák szerdája, az Úri muri, a Szegény Dzsoni és Árnika, A talizmán, Csattanuga Csucsu, az Oblom-off, a Krisztus oratórium, az Egy szerelem három éjszakája és a West Side Story előadásokban nyújtott prózai és táncos alakításai révén szerette meg őt a közönség és a társulat. A debreceni Unokák Színháza és a KonzervArtaudrium Színházi Műhely társulatának is tagja volt írja a Csokonai Színház honlapja.

Halálát az elsődleges orvosi vélemény szerint szívleállás okozta. A kiérkező mentősök egy órán át sikertelenül próbálták újraéleszteni. A mentősök gyorsan a helyszínre értek, és hosszú ideig próbálták újraéleszteni – sikertelenül. Azt egyelőre nem tudni, volt-e valamilyen alapbetegsége a színésznek.

A szívleállást a

blikk.hu-nak nyilatkozó dr. Kóczán István belgyógyász, kardiológus szerint rejtett betegségek, vagy akár a stressz is kiválthatják.

– Hirtelen szívhalálnak hívjuk ezt a jelenséget, ennek lehetnek előjelei, egy veleszületett rendellenesség, ami alattomosan fokozódik, amíg aztán bekövetkezik a tragédia. De lehetnek rejtett okok is, olyan szívprobléma, amit nyugalmi állapotban ki sem mutatnak a műszerek. Ezek az eltérések aztán egy terheléskor, stressz hatására akkut infarktusként jelentkeznek, de ritkábban bekövetkezhet tüdőembólia is.

A hirtelen szívhalál az az állapot, amikor a szív rendkívül gyors remegése miatt a pumpáló-tevékenység megszűnik, a keringés leáll, és a létfontosságú szervek (agy, szív) vérellátás nélkül maradnak. A beteg elveszti eszméletét, nem lélegzik és nincs pulzusa. Újraélesztés és defibrilláció nélkül beindul a károsodás és beáll a halál írja a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapja.

Az utóbbi években sok neves sportoló a pályán lelte végzetét. Feltételezhetően hirtelen szívhalál okozta Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok sportoló tragikus halálát 2008. július 15-én délelőtt. Az élsportoló halálát edzés közben lelte. Fehér Miklós, a kiváló futballista megrendítő halála is figyelmeztet: a hirtelen szívhalál minden életkorban fenyeget.

Az elmúlt időszak figyelmeztető esetei miatt mozgalom indult annak érdekében, hogy a nagy forgalmú közterületeket, vasút és buszpályaudvarokat felszereljék életmentő defibrillátorral. Így évente sok száz haláleset elkerülhető lenne.

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.