Eltűnt a transznemű kamaszról szóló film a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

A szervezők tagadják, hogy a döntésnek köze lenne a kedden elfogadott pedofíliaellenes törvényhez.

2021. június 18., 11:51

Szerző:

A Tobi színei című film, amely egy női testbe született transznemű fiatal életét mutatja be, korábban hét másik új magyar filmmel szerepelt a Magyar Mozgókép Fesztivál meghirdetett premierjei között.  A programból azonban váratlanul törölték a filmet, szúrta ki a hvg.hu.

Az eset azért is érdekes, mert az Országgyűlés kedden fogadta el azt a pedofíliaellenes törvénycsomagot, illetve annak módosításait, amelynek értelmében többek között tilos 18 éven aluliak számára a nemváltást ábrázoló tartalmakat hozzáférhetővé tenni.

Bakony Alexa alkotása egy olyan kamaszt mutat be, aki nem tud azonosulni a biológiai nemével, és a filmben az ő nemváltásának folyamatán keresztül ismerhetjük meg a családja és a közvetlen környezete hozzáállását, valamint a saját dilemmáit. A hajdani Filmszemle utódjaként megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál

minden előzetes nyilatkozat és magyarázat nélkül távolította el a filmet a vetítési listáról,

igaz, ez még azelőtt történt, hogy a Parlament véglegesen megszavazta volna az említett törvényjavaslatot.

A hvg.hu megkereste az ügyben a film forgalmazóját, a Cirkofilmet, akik a rendezvény szervezőinél érdeklődtek a programváltozás okáról. A Nemzeti Filmintézet nekik azt nyilatkozta, hogy szeretnének még több régi magyar filmet vetíteni a közönségnek, de a korlátozott lehetőségek miatt törölniük kellett néhány új filmet a listáról. Itt példaként A feltaláló című alkotást említették, amely azonban már 2020 elején megjelent. 

(Kiemelt kép: Cirko Film)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

2024. április 18., 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.