06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Elmagyarázta a bíróság, miért nem vallásgyalázás együtt ábrázolni Jézust és Müller Cecíliát

A Népszava karikatúrája nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban.

2021. január 20., 21:30

Szerző:

A bíróság közleménye szerint „a keresztény közösséghez tartozó katolikus felperes” - Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő - azt kérte, a törvényszék állapítsa meg, hogy a lap megsértette a teljes keresztény vallási közösség méltóságát, így az ő emberi méltósághoz és a vallásszabadsághoz fűződő személyiségi jogát is. Továbbá bocsánatkérést és 600 ezer forint sérelemdíjat követelt a napilaptól.

A keresetet elutasították, emiatt a törvényszéket a jobboldali sajtóban több támadás is érte. „Ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni” - mondta Vejkey. 

A bíróság magyarázó közleménye szerint az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott, hogy a perben kifogásolt rajz karikatúra, ezért annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. A bíróság azt vizsgálta, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál.

A bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a Covid-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektált, így a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású. 

A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná – olvasható a közleményben. 

 

 

2021. március 8., 15:15

1921. március 8-án látta meg a napvilágot a zseniális rímfaragó, Romhányi József. Igazi polihisztor volt, hiszen íróként, költőként, műfordítóként, humoristaként és forgatókönyvíróként is maradandót alkotott.

2021. március 1., 05:44

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.