Demeter Szilárd hatszázmilliós alaptőkével indíthatja a Magyar Kultúráért Alapítványt

A rendelet szerint az „alapítvány alapítói jogait az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós gyakorolja”. 

2021. június 1., 12:41

Szerző:

Bő 600 millió forintnyi tőkét biztosít az állam a Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozására – az erről szóló kormányrendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben – írja a Telex. Az alapítvány alapítói jogait az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós gyakorolja. 

Néhány héttel ezelőtt, április végén az Országgyűlés megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely létrehozta a Magyar Kultúráért Alapítványt, amely lényegében a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség vagyonkezelője Az új szervezet több tízmilliárdos ingatlanvagyont kapott az államtól. Hozzájuk került többek közt a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota, a Hajógyári-sziget déli része, de megkapták az alkotóházakat és művésztelepeket birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is –  írja a lap. 

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton) 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.