Az egyik hazai könyvkereskedés csődbe ment

Több kiadó felé is tartozik az Animakönyv Kft., így a könyvkereskedés kénytelen csődöt jelenteni. Tovább koncentrálódik a piac.

2024. június 5., 11:26

Szerző:

Csődbe ment az egyik könyves nagykereskedő cég, az Animakönyv Kft. A cég, amelyet 1990-ben alapítottak, 2022-ben még 1,1 milliárd forintos árbevételt hozott, de 2024. május 21. óta hivatalosan is végrehajtás alatt áll, már honlapja sem elérhető, a három budapesti üzlete is bezárt – írja a Forbes. A könyvkereskedés felmondta a partnereivel fennálló bizományosi szerződéseket. A vele korábban szerződésben álló kiadók arról panaszkodnak, hogy már hónapok óta nem fizetik ki őket. Többen jogi lépéseket is tettek pénzük behajtására, de azt is megjegyezték, az egész bizományosi rendszer sem kedvez nekik.

Családi cég az Animakönyv

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Animakönyv Kft. egy testvérpár, Kelényi Attila Gábor (66,67 százalékos, ezzel többségi tulajdonos) és Szy György Tibor tulajdonában van, az ő édesanyjuk, Szy Leona alapította az Animakönyvet 1990-ben. A 2022-ben még 1,1 milliárd forintos árbevételt hozó vállalkozás 2024. május 21. óta hivatalosan is végrehajtás alatt áll. 2023-as gazdálkodási adatait még nem tette közzé a cég (ezt alapesetben május 31-ig kellett volna megtennie, de a késésben vélhetően az időközben elkezdődött végrehajtás is szerepet játszik.)

A tulajdonos testvérpárnak van két másik könyves cége is könykiadás, illetve könyv-kiskereskedelem főtevékenységgel: az 1990-ben alapított, kissé áthallásos nevű Kiskapu Kiadó Kft., illetve ugyanezen a fővárosi, Podmaniczky utcai címen a Könyvesbolt Kft., amelyet 2017-ben jegyeztek be. Utóbbi cégnek 2024. május 7-én lett az ügyvezetője Szy György Tibor (elődje testvére volt az ezt megelőző négy évben). Honlapjukon ők azt írják, hamarosan új arculattal és kínálattal nyitnak újra.

Több mint 400 kiadóval volt szerződése a könyvkereskedésnek

Az Animakönyv Kft. ügyvezetője, Milus Péter a Forbes.hu-nak elmondta, nem most kezdődtek a problémáik, a covid nagyon nem tett jót nekik, nehéz volt a 2020-2021-es évük, és csak halmozta a problémáikat, hogy 2022-ben felmondták addigi raktárukat, ahol 17 évig működtek. Ugyanakkora raktárat már nem találtak, csak nagyon drágán (kisebbet meg az ez esetben várható forgalomcsökkenés miatt nem akartak), így jelentősen megnőttek a költségeik. Milus Péter a piaci változásokról is beszélt: 2014 és 2019 között több mint tíz boltjukat zárták be. A folyamat a hármas metró felújításával kezdődött, merthogy jellemzően a fővárosi metróaluljárókban volt kiterjedt bolthálózatuk. Az árak emelkedése és az internetes kereskedelem előretörése miatt pedig később már nem is lett volna rentábilis újranyitniuk a régi üzleteket.

Azt mondja, a cég, amióta ő rálát, folyamatosan forráshiánnyal küszködött. Ugyanakkor elmondta, hogy az alapító, Szy Leona hitvallása és egyben az Anima erőssége is az volt, hogy a kisebb kiadók később kevésbé fogyó könyveit is befogadták és folyamatosan raktáron tartották, olyanokét is, akikét mások nem biztos, hogy tartottak volna. Több mint négyszáz kiadóval volt szerződésük.

Az ügyvezető szerint átrendeződik majd a piac, és a kiadóik biztosan találnak majd olyan csatornát, ahol értékesíteni tudják a könyveiket. Nem tudott pontos összeget mondani arra vonatkozóan, hogy mennyi lejárt tartozásuk van, és egyelőre nem tudja, hogyan fizetik ki ezeket a kiadóknak. Most mindenkinek visszaadják a raktárukon lévő könyveket. Több mint húsz ember dolgozott a cégnél, őket is elbocsátják.

Az Animakönyv helyzete kapcsán kerestük a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökét, Gál Katalint, de ő nem válaszolt a Forbes megkeresésére.

Kényszer a bizományosi rendszer

Az 1996-ban alapított Kairosz Kiadó egyik legrégebbi bizományos partnere volt az Animakönyv Kft. elődje, a Pult Kft. Szalai Katalin, a kiadó ügyvezetője a Forbes.hu-nak küldött nyilatkozatában kifejtette: nemcsak üzleti kapcsolat kötötte össze őket, hanem tematikailag és értékrendjében is a legközelebb álltak az általuk kiadott és forgalmazott könyvek a Kairosz kínálatához, ezért az olvasótáborukban is nagy volt az átfedés.

„Ezért is érintett minket nagyon érzékenyen az Animakönyv Kft. nehéz időszaka, aminek már évek óta jele volt az is, hogy egyre nehezebben fizette ki a már eladott könyveink árát. Sajnos, emiatt arra kényszerültünk, hogy leállítsuk a bizományi átadást a megjelenő könyveinkből. Úgy gondoljuk, ha egy bizományos nem fizeti ki az általa bizományba átvett és eladott könyvek árát a megbízónak, az a bizományosi szerződés legdurvább megsértése.Tartozásuk rendezéséről többszöri megkeresésünkre sem voltak hajlandóak nyilatkozni.”

Szalai Katalin kifejtette: 28 év alatt szenvedő alanyként átéltek már jó néhány csődöt, amelyek közül a legsúlyosabb a Pécsi Direkt (Alexandra csoport) bedőlése volt. A mostani helyzetben jogi lépéseket inkább csak a tekintélyük védelmében tesznek, de ő már nem lát reális esélyt arra, hogy a pénzükhöz jussanak. Katalin szerint

a több mint 30 éve fennálló – kényszerű – bizományosi rendszer a könyvkereskedelem rákfenéje, mert csak a kiadó visel kockázatot amellett, hogy a bevételének több mint feléről lemond a kereskedő javára.

Az internetes könyvkereskedés valamelyest javított ugyan a kereskedelmi hálózattal nem rendelkező, egy vagy egyetlen saját üzlettel sem rendelkező kiadók értékesítési helyzetén, szerintük mégis a kis magánkiadókat érinti a legérzékenyebben az igényes nyomtatott
könyvek iránti kereslet csökkenése.

Szalai Katalinnal Kiss Gyula, a Tinta Kiadó vezetője is egyetértett. Kifejtette: a kiadók kénytelenek a bizományos rendszert előfinanszírozni és vállalni a kockázatokat. A könyvszakma így nem nyereséges ágazat, a támogatások nélkül nem működne a kiadók 80 százaléka. További támogatásokra van igénye a kiadóknak vagy a következő években jelentős részük felhagy a tevékenységgel.

Az ő kiadójuk több mint 15 évig volt bizományos kapcsolatban az Animakönyvvel, nekik sem jelezték a problémákat. Folyamatosan kértek bizományba készletet, majd egyre jobban csúsztak a számlákkal. Több mit fél évi forgalmat nem fizettek ki, így a Tinta kiadó is ügyvédhez fordult. Kiss Gyula szerint ez a bedőlés a többi kereskedő felé rombolja a bizalmat. A Kalligramm Kiadó vezetője, Mészáros Sándor is azt írta, nekik sem fizettek még idén, illetve az Animaköyv azt ígérte nekik, hogy visszakapják a maradék készletet, de nem történt semmi.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kollinger via Pixabay)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!