Budapest problémái a filmvásznon

A 150 éves Budapest problémáira fókuszál az idei Budapesti Építészeti Filmnapok programja, amelyet március 2. és 5. között rendeznek meg a Toldi moziban.

2023. február 27., 19:04

Szerző:

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által 15. alkalommal megszervezett fesztivál Budapest alapításának 150. évfordulója alkalmából a főváros szempontjából aktuális kérdésekkel foglalkozó több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal várja az érdeklődőket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. 

A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, valamint olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek kapcsolódnak a magyar fővárost is érintő kihívásokhoz, mint az élhető város kialakításának kérdése, a geopolitika és a városkép viszonya, az építészeti utópiák, a modern építészeti örökség védelme vagy a városi kerékpározás. A filmek között megjelenik így többek közt az idealizált Koppenhága, a stockholmi Hammarby Sjöstad városrész, az etióp főváros Addisz-Abeba példáján keresztül számos ország fővárosának tervezési problémája, valamint a lakhatási kérdések. 

A filmek mellett minden eddiginél több, a vetítésekre reflektáló kísérőprogrammal is készülnek a szervezők. A rendezői beszélgetéseken túl előadások és kerekasztal-beszélgetések is lesznek például a budapesti szociális lakáshelyzetről, a fővárosi metróhálózatról vagy a metrófelújításokról. 

A fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára. A szervezők az építészetet és a városfejlesztést közös ügynek tekintik, ezért célkitűzésük, hogy párbeszédet kezdeményezzenek az épített és nem épített környezetről, valamint gondolkodásra és cselekvésre ösztönözzék a közönséget.

(Fotó: 15. Budapesti Építészeti Filmnapok Facebook)

Tegnap 16:59

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.