Budapest problémái a filmvásznon

A 150 éves Budapest problémáira fókuszál az idei Budapesti Építészeti Filmnapok programja, amelyet március 2. és 5. között rendeznek meg a Toldi moziban.

2023. február 27., 19:04

Szerző:

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által 15. alkalommal megszervezett fesztivál Budapest alapításának 150. évfordulója alkalmából a főváros szempontjából aktuális kérdésekkel foglalkozó több mint egy tucat filmmel és számos kísérő programmal várja az érdeklődőket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében. 

A műsorkínálatban egyaránt helyet kapnak emlékezetes filmek a programsorozat elmúlt másfél évtizedéből, Budapestről szóló rövidfilmek, valamint olyan, más városokban vagy tájakon forgatott filmek, amelyek kapcsolódnak a magyar fővárost is érintő kihívásokhoz, mint az élhető város kialakításának kérdése, a geopolitika és a városkép viszonya, az építészeti utópiák, a modern építészeti örökség védelme vagy a városi kerékpározás. A filmek között megjelenik így többek közt az idealizált Koppenhága, a stockholmi Hammarby Sjöstad városrész, az etióp főváros Addisz-Abeba példáján keresztül számos ország fővárosának tervezési problémája, valamint a lakhatási kérdések. 

A filmek mellett minden eddiginél több, a vetítésekre reflektáló kísérőprogrammal is készülnek a szervezők. A rendezői beszélgetéseken túl előadások és kerekasztal-beszélgetések is lesznek például a budapesti szociális lakáshelyzetről, a fővárosi metróhálózatról vagy a metrófelújításokról. 

A fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára. A szervezők az építészetet és a városfejlesztést közös ügynek tekintik, ezért célkitűzésük, hogy párbeszédet kezdeményezzenek az épített és nem épített környezetről, valamint gondolkodásra és cselekvésre ösztönözzék a közönséget.

(Fotó: 15. Budapesti Építészeti Filmnapok Facebook)

A Pécsi Harmadik Színház a megemelkedett rezsiköltségek és az elmaradt támogatások miatt csődközeli állapotba került, ám a nézők és a művészek összefogtak és gyűjtést szerveztek a színház számára. Az összegyűlt összeg megmenti a teátrumot a bezárástól.

Egészen pontosan március 27-én tölti be hatvanadik életévét Quentin Tarantino amerikai rendező, kétszeres Oscar-díjas forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

 

2023. március 24., 21:14

A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.