Bródy János dalpremier: Mondd, te mit hiszel

Bródy János a 78. születésnapja alkalmából egy új dallal lepte meg a rajongóit. 

2024. április 5., 20:00

Szerző:

A Kossuth- és Liszt-díjas Bródy János új dallal jelentkezett, annak a régi hagyománynak a szellemében, hogy az Illés zenekarban és később a Fonográfban is, mindig a születésnaposnak kellett valamilyen ajándékkal felhívni a figyelmet a jeles napra, különben a többiek nem vettek róla tudomást – írja a Hvg. Akkoriban ez általában alkoholos italokat jelentett, most ebből az alkalomból egy sodró lendületű klasszikusokat idéző dalt kapott a Bródy János művészetét értő szívvel követők tábora.

Többszörös évfordulót is ünnepel egyébként Bródy János, ugyanis amellett, hogy április 5-én tölti be a 78. életévét, idén éppen 60 éve áll színpadon: 1964 tavaszán került be az ős-Illés zenekarba, 18 évesen, még az érettségi előtt. Mint a zenekar legfiatalabb tagja, hamarosan meg is kapta a Tinédzser becenevet, aminek következtében szakmai körökben a mai napig hajlamosak Tininek szólítani a szép kort megélt dalszerzőt. 

Bródy János keményen nekimegy a propagandának új dalában

Plakátokkal, Megafonnal, Kesmával („cash mával”) nehezített propaganda, párközpontból diktált karaktergyilkosságok, kimérten öntött gyűlölet – ezekről énekel legújabb számában Bródy János – írja a Telex. Születésnapos új dalának címe a Mondd, te mit hiszel.

A Mondd, te mit hiszel zenéjét és szövegét is Bródy János jegyzi, a producer Mentler Krisztina volt, a keverés Kirschner Péter munkája.
 

Mondd, te mit hiszel

Figyeljetek, az itt a rend
A vár ura maradjon fent
Ki nem lojális, elmehet akárhová
De hős itt nem lehet

Szívet szorít a félelem
Imádkozol, ne így legyen
Plakátviharban veszted el a lelkedet
Hát mondd, te mit hiszel

Richelieu exceljében kimért adattömeg
Kimérten ömlik rád a kódolt gyűlölet

Na nézd, a Mámoros Gező
Kész konteókkal áll elő
A pártközpont így méri fel, lazán
A népe mit hisz el

Lakájok és gazemberek
Valótlanul terjesztik el
S a belső zsebből dől a lé, a cash ma
Hát mondd, te mit hiszel

Karaktergyilkosságért busásan jár a bér
Magánszorgalmú kiskutyák szájában alvad a vér

A megafon recseg ropog
Megint jönnek a gyilkosok
Hazudnak rendületlenül, figyelj
Ma még büntetlenül

Kevés a józan értelem
A bárány most is védtelen
A farkasokkal szembe néz és érzi
Szívében már a kés

 
Közreműködők:

Bródy János – gitár, ének
Kirschner Péter – gitár, vokál, hangszerelés
Koszta Évi – hegedű, vokál
Bakos Zita – zongora, vokál
Baka Rebeka – vokál
Kónya Csaba – basszusgitár
Szász Szabolcs – harmonika
Tóth Márton – dob

(Kiemelt képünkön: Bródy János Fotó: Merész Márton/168)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.