Borkultúra az Esterházy kastélyban

Újabb létesítmény, ami miatt érdemes a kismartoni Esterházy kastélyba látogatni.
Az egykori hercegi gárda épületében, szemben a kastéllyal vinotéka nyílt, ahol a vendégek Burgenland legnemesebb borait kóstolhatják.

2011. március 18., 16:57

A tartományi fővárosban ez az első ilyen intézmény. Burgenland borai ma már messze földön keresettek, de ilyen nagy választékban egyetlen helyen sem találhatók. Az eredeti épület egyébként az istállók részeként Benedict Hainrizi (Henrici) tervei alapján épült, 1793 és 1800 között, kifejezetten a herceg testőrségének elhelyezésére.

Jobb helyre nem is kerülhetett volna ez a Burgenland számára oly fontos helyi termék bemutatására, egyben pedig árusítására szolgáló létesítmény. A tervezők gondoskodtak az építészeti hagyományok megőrzéséről, különösen, mert azok igen jól egyeztethetők a modern dizájnhoz. A téglafalak igazi borospince-hangulatot árasztanak, a rafinált világítás pedig célirányosan vezeti keresztül a látogatót a termeken. Burgenland különböző borvidékeit eltérő színek jelölik, így a külföldi vendég is könnyen eligazodik. Az elegáns fémállványok megkönnyítik az áttekintést, egyben pedig a korszerű belsőépítészeit jegyeit kölcsönzik.

A Fertő tó környéke, Közép- és Dél Burgenland bortermesztő vidékeiről származik a mintegy 600-féle bor, vörös – és fehér-, száraz és édes fajták, rosék, habzóborok, és különlegességek, amelyeket csakis ez a Vinothek & Weinbar árul. A termelők között nagy nevek és a piacon most először jelentkező újoncok is találhatók, számukra fontos ez a bemutatkozási lehetőség. Kis családi vállalkozások éppúgy képviseltetik magukat, mint
Ismert borbutikok. És a hab a tortán: a borokat termelői áron árulják.

A nagyszerű környezetet a vinotéka üzemeltetői arra is kihasználják, hogy mindenfajta „kelléket” áruljanak. Nemes borhoz megfelelő pohár dukál – ilyesmi is kapható, kérhető ízléses csomagolás, különböző méretű fadobozok, sőt, szakirodalom, és olvasmányos ismeretterjesztő is található a polcokon. A borbárban helyben is fogyaszthatók a bolt termékei, hozzájuk kínálnak harapnivalót is.

A „vezérkar” mindhárom tagja ismert borszakértő, egyikük, Péter Wetzer magyar származású.

Az új létesítmény jól egészíti ki a Kastély eddigi kínálatát, a kulturális rendezvényeket és a kulináris élményt kínáló vendéglőt.

További cikkeket olvashat Ausztriáról a

Szervusz Ausztriahonlapon