Bingó a gangon

Mi történik, ha a külvárosi szegénynegyedben valaki megüti a főnyereményt? Ahol a gyűjthető, beragasztható, tárgynyereményekre váltható bélyegek jelentik az egyetlen reményt arra, hogy az élet tartogat még ajándékot a nyűgös kapcsolatokban tengődő, mindennapi garasoskodással küszködőknek, a „világ legszerencsésebb asszonya” az, aki egyszerre egymillió darab kupont nyer.

2013. október 11., 11:15

Germaine meghívja testvéreit, rokonait és szomszédait, hogy a több ládányi papírt segítsenek füzetekbe ragasztani, mert csak így lehet birtokba venni az álomkatalógus teljes kínálatát. Tizenhárom különböző korú és karakterű nő jön össze a „partira”, s miközben pletykálkodnak, cukkolódnak, viszálykodnak, lassan megértik, hogy a „nagyestélyi” hacukában parádézó, brigádvezetőként dirigáló háziasszony csak a munkát kívánja megosztani velük.


Michel Tremblay kanadai író Sógornők című darabját tizenhat évvel az első bemutató után, részben megtartva az egykori szereposztást, ismét Hegedűs D. Géza rendezésében tűzte műsorra a Pesti Színház. A kipróbált dramaturgiai fordulatok példatárának tetsző darab leporolásának célja nem lehet más, mint tizenhárom színésznő csillogtatása a színpadon.

Parti Nagy Lajos szlenget és költészetet elegyítő, szófacsarító-nyelvteremtő magyarítása állandó humorforrása az előadásnak. Kútvölgyi Erzsébet megformálásában Germaine-t a mások irigysége fölött érzett öröm vakítja el úgy, hogy egyre inkább beleéli magát: nem csak kiválasztotta, de a többiek fölé is emelte őt a szerencse. Az alpári módon szókimondó Rose szerepét Börcsök Enikő játéka ez előadás központjába emeli. Venczel Vera önmagának szerelmet szuggeráló vénlányként, Hegyi Barbara a lecsúszott „úrinő” szerepében, Majsai-Nyilas Tünde sértett takarítónőként, Halász Judit rosszindulatú és pletykaéhes vénasszonyként, párban az alázatos társalkodónőt játszó Igó Évával a mellékszerepekből egy-egy markáns karaktert formál. A darab végére mindenkiből előbújik a legrosszabb énje, a nyertes pedig – Kútvölgyi remeklése ez – ott marad kisemmizve, magányosan, önnön kicsinyességének áldozataként.

Sághy Erna

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.