A békéscsabai Napsugár Bábszínház nyáron több helyszínen is kínál előadásokat

A bábszínház kortalan, a csecsemőktől a felnőttekig mindenki talál számára megfelelő előadást. 

2024. június 8., 10:11

Szerző:

Közkeletű hiedelem, hogy a bábszínházba gyerekelőadások miatt mennek a nézők, és leginkább az alsós korosztálynak szólnak ezek a produkciók. Az elmúlt évtizedekben azonban a bábszínházi szakma nagyon sok programon keresztül mutatta be, hogy a bábszínház kortalan, és már csecsemőkortól élvezhető egészen a felnőtteknek szóló előadásokig. A békéscsabai Napsugár Bábszínház nyári kínáláatában is találunk babszínházi előadásokat, óvodásoknak, kisiskolásoknak szóló produkciókat, és a felnőtt nézőknek készülő előadásokat is.

Az előadások mellett kiállításokkal is várja Napsugár Bábszínház a közönséget

„Történeteket, világokat teremtő erő, amit az előadások után is magunkkal viszünk a mindennapokba. Nem csak ti vagytok kreatív csapat, hanem kreativitásra ösztönzitek a kicsiket is” – idézi a Napsugár Bábszínház nézőit a Tények. 

Júniusban még a szombati családi alkalmakra várják közönségüket babaszínházi előadással és óvodásoknak, kisiskolásoknak szánt darabjukkal. A felnőtteket a Múzeumok éjszakáján szórakoztatja majd a társulat. Közben egy kisebb turné keretében a vármegye több településén is felbukkannak, ahová az első osztályos gyermekeknek viszik el a bábszínházat. Ha valaki azt gondolná, hogy ez éppen elég feladat, akkor eláruljuk, hogy az előadások mellett a háttérben egy felnőtteknek szóló előadás próbája zajlik és készül egy különleges kiállítás is Munkácsy MásKéPp címmel, a Munkácsy 180 programsorozat részeként, mely a Múzeumok éjszakáján nyílik és egészen az év végéig lesz látogatható. Mindez a nyáriszünetig tartó programok sora, de utána sem áll meg az élet a Napsugárban – írja a lap.

Ingyenes előadásokat is szervez a bábszínház

Júliusban és augusztusban több alkalommal is fellép a társulat a Gyulai Várfürdőben és a bábszínházban is lesz alkalom a szórakozásra. A hétvégéken a Munkácsy MásKéPp várja a látogatókat és három alkalommal előadással is készülnek, melyek ingyenesek lesznek. A fiataloknak Cseri Hanna bábrendező, bábszínész, énekesnő hozza el a nyár esték szabad hangulatát, míg a kisebbeknek, családoknak két vendégelőadással kínál lehetőséget a feltöltődésre a csapat. Ezeket az alkalmakat játszóház előzi meg.

Amikor valaki belép egy bábszínházba, azonnal megérzi, hogy ez valami más. Színes, izgalmas, titokzatos. Hagyományokra épülő, és ennek van valami megfoghatatlan patinája, közben újító és kreatív, amitől csak még vonzóbb lesz.

A Napsugár Bábszínházra jellemző kreativitás a következő évad programjában is megmutatkozik így, ha a nyáron mindenki kipihente magát és kíváncsi az új élményekre, akkor érdemes belelesni a programkínálatba. 

A 2024/2025-ös évad is izgalmasnak ígérkezik

A 2024-2025-ös évad szokásosan a Bábozda évadindító nappal indul. A mellett, hogy az éved gerincét képező bérletes előadások zajlanak (az óvodás, iskolák már foglalhatnak is bérletet), természetesen a babaszínházi sorozat is folytatódik. A felnőtteknek szóló Kultúrszösz programban is érkeznek az új előadások és ezek az alkalmak a jövőben is lehetőséget adnak a beszélgetésre, a közösségi kikapcsolódásra is. egyfajta társasági eseményként érdemes tekinteni rá. Új területre merészkedik a Napsugár a kiskamaszoknak, középiskolásoknak készülő, feldolgozó bábszínházi előadásokkal, melyekből rögtön kettőt is kínálnak majd: Sziszüphosz, avagy a mozgás célja a nyugalom elérése és a Semmi című darabokat. 

Tovább színesíti majd az évadot a szeptemberben megrendezésre kerülő Bábos Drámaíró Verseny, illetve a jelenleg egyeztetés alatt álló nemzetközi együttműködések is, melyek keretében előadások, bábos foglalkozások érkeznek majd Békéscsabára. A sort Nemzetközi Bábfesztivál zárja majd, a tervek szerint egy öt napos bábos kavalkád keretében.

(Fotó: tenyek.hu)

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!