Bécsbe hívják Orbánisztán kitaszított társulatait

A bécsi Burgtheater megerősítette, hogy folytatja kezdeményezését a magyarországi színházakkal kapcsolatban és márciusban “Magyarország-fesztivált” rendez. Az eseményre meghívták a Bodó Viktor-féle Szputnyik Hajózási Társaságot, Pintér Béla társulatát, Horváth Csabát és a Forte együttest, valamint a Krétakört, a független színházak zászlóshajóját – írja a Salzburger Nachrichten/Kleine Zeitung.

2013. december 15., 10:46

Tervbe vették Vidnyánszky rendezésében a Nemzeti vendégjátékát is, de az időpont még bizonytalan. A program keretében lesz egy vita is arról, miként befolyásolja a politika a művészetet, a részvevőket később jelentik be.

A Burgtheater szeptemberben nem fogadta el a meghívást, hogy vegyen részt tavasszal a Nemzeti Színház 1. Nemzetközi Színházi Fesztiválján, mert nem akarta, hogy a nevét a magyar kultúrpolitika tekintélyének helyreállítására használják fel. Ehelyett Bécsben tanácskozást tartottak a magyar kulturális politikáról. Az intendáns kezdeményezésére pedig az idén tavasszal többek közt Elfriede Jelinek és Michael Haneke Balog Zoltánnak címzett nyílt levélben tiltakoztak az ellen a helyzet ellen, amelyben a jobboldali kormány alatt kényszerülnek a magyar kollégák.

Hartmann maga később találkozott a magyar szakminiszterrel, de a megbeszélésről a két fél ellentétes tartalmú tájékoztatást adott ki.

(Forrás: Galamus)

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.