Svájci irodalmi díjjal tüntették ki Bán Zsófiát

Évente két hónapot alkothat Svájcban.

2021. augusztus 27., 20:12

Szerző:

Bán Zsófia író nyerte el a 21. alkalommal odaítélt Spycher: Literaturpreis Leuk svájci irodalmi díjat – közölte a Magvető Kiadó pénteken az MTI-vel. „Ő egy világpolgár, és aki az elbeszéléseit olvassa, nem szabadulhat attól a benyomástól, hogy Bán Zsófia szövegeibe belesűríti minden életszakaszának irodalmi legjobbjait. Realizmusa mágikus, kedvenc műfaja az elbeszélés, szövegeinek alapja pedig az az empatikus pillantás a kívülállóra, amely oly jól ismert a közép-európai zsidó irodalomban. Történeteit figyelmesen kell olvasnunk, mert gyakran egyetlen mondattal új fordulatot vesznek. Bán Zsófia kíméletlenül szemléli az embereket, ám anélkül, hogy elítélné őket" – méltatta a zsűri az 1957-ben Rio de Janeiróban született magyar írót.

A Leuk Kastély Alapítvány irodalmi díjával kitüntetett szerzők három-öt esztendőn át évi két hónapot tölthetnek és alkothatnak a svájci Wallis kantonban található Leukban, az alapítvány ösztöndíjával. A díjat, amelyet korábban olyan szerzők kaptak meg, mint például Krasznahorkai László, Mircea Cartarescu vagy Marcel Beyer, szeptember 19-én adják át Bán Zsófiának Leuk kastélyában.

(Kiemelt képünk: Bán Zsófia. MTI Fotó: Nándorfi Máté)

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.