Sztárokkal teli emlékkoncerttel tisztelgett az AWS zenekar Siklósi Örs emléke előtt

A zenekar frontembere februárban hunyt el, a vasárnapi emlékkoncerten közel negyven zenésztárs búcsúzott tőle. 

2021. szeptember 27., 12:08

Szerző:

„Míg csillaggá nem lesz az életed” címmel tartotta meg emlékkoncertjét vasárnap este az AWS zenekar, ahol Siklósi Örsre, a formáció februárban, mindössze 29 évesen elhunyt frontemberére emlékeztek, kiegészülve a magyar kemény zenei paletta legnagyobb hírességeivel. Az Eurovíziós Dalfesztivált is megjárt metál zenekar kétórás koncerten mutatta be az énekes életművét, 39 zenésztárs segítségével, több mint 25 számot előadva. A koncertet követően a tagok ígéretet tettek a folytatásra, valamint bejelentették, a koncert bevételéből létrehozzák a Siklósi Örs Alapítványt, melynek céljai között szerepel, hogy összegyűjti és kiadja az énekes még meg nem jelent verseit és dalait, illetve vállalja egy zenei tábor megszervezését, amelyet a frontember maga álmodott meg. Ezen kívül terveik szerint évente pályázatot írnak ki, ahol kezdő zenekarok igényelhetnek támogatást karrierjük beindításához.

Rengetegen öltötték magukra a zenekart ábrázoló pólójukat és járultak a bejárattól jobbra elhelyezett emlékfal elé a Budapest Parkban vasárnap este, ahova Siklósi Örssel közös emlékeiket, fotóikat függeszthették ki a rajongók, és közben akár a vendégfellépők közül is összetalálkozhattak néhánnyal. Este hétkor, óramű pontossággal kezdte meg, közel másfél év után az első fellépését az AWS zenekar a Budapest Park nagyszínpadán, amely előtt ekkorra már több ezer ember gyűlt össze. Egyszerre hatotta át boldogság és gyász mind a színpadon lévő zenészeket, mind pedig az azzal szemben álló tömeget. A nyitószám már meg is adta a koncert alaphangját, ugyanis azzal az egy hónapja kiadott dallal kezdtek, amelyet Siklósi Örs halála előtt néhány hónappal rögzített

Az AWS korai, angol nyelven íródott munkáitól szépen lassan eljutottunk a zenekar igazi slágereihez, mely során olyan neves vendégzenészek rótták le tiszteletüket a zenekar és Örs életműve előtt, mint Lukács László, a Tankcsapda énekese, Bodor Máté, a világhírű Alestorm zenekar gitárvirtuóza, Csongor Bálint a Subcsribe-ból vagy éppen Áron András, a LAZARVS zenekar frontembere. A húzós metál témákon át az akusztikus alter számokig minden előkerült az este során, amelyet a dalok közti szünetekben a közönség skandálása telített meg élettel. „Örs, te csoda!” – hallatszott visszatérően a rajongóktól, akik között egyszerre lehetett látni mosolygó és könnycseppeket hullajtó embereket is. 

Nem kis teljesítmény egy zenekartól, hogy egy ekkora trauma után szívvel-lélekkel kiállnak, hogy egy maratoni, kétórás koncertet adjanak, azonban az AWS jelesre vizsgázott szívből vasárnap.

Az apró kis gesztusok, mint hogy Örs színpadi rutinjához hűen, a zenekar összes tagja mezítláb lépett színpadra – igazán emlékezetessé tették az estét. A technika ugyan néha közbeszólt a koncert során, de a közönség és a zenekar jól láthatóan egy hullámhosszon volt végig – a tapsvihar szinte szűnni nem akart a számok közötti szünetben. Kivéve, amikor a zenésztársak saját történetüket osztották meg az énekesről, azokat mindenki néma csöndben, feszült figyelemmel hallgatta. Egyértelmű csúcspontja volt a koncertnek, amikor énekes hiányában a közönséget kérték meg, hogy énekeljék el az Eurovíziós Dalfesztiválon túlzás nélkül világhírűvé vált Viszlát nyár című számukat, de remek pillanatokat okoztak az akusztikus betétek is az emlékkoncert során. 

A maratoni fellépés után az egész stábot a színpadra szólították, és miután mindenki mindenkivel fotózkodott már – néhány perces, szűnni nem akaró tapsvihar után – a zenekar tagjai bejelentették: „Találkozunk még, srácok” – tehát biztosnak tűnik a folytatás. Elmondásuk szerint ugyanis „Örs is ezt akarná”. De hogy pontosan mit hozhat a jövő Siklósi Örs hiányában a zenekarnak, az egyelőre kérdéses. Az viszont a Budapest Parkban tartott koncert után biztosnak tűnik, hogy bármilyen irányba is menjen a zenekar, a rajongóik mindig ott lesznek, hogy támogassák őket.

(Kiemelt kép: AWS zenekar – Facebook)