Emléknapot kapott Andy Vajna

Andy Vajna producer, volt filmügyi kormánybiztos születésének évfordulóját a Magyar Hollywood Tanács nyilvánította emléknappá.

2024. július 31., 13:12

Szerző:

Andy Vajna 1944. augusztus 1-én, 80 éve született, a Magyar Hollywood Tanács (MHT) ezért ezt a napot Andy Vajna-emléknappá nyilvánította – áll a társaság közleményében. Bokor Balázs, az MHT elnöke szerint Andy Vajna nagyon sokat tett, hogy Magyarország újra a világ filmes élvonalába kerüljön és a magyar film visszanyerje a közönségét.

Úgy tekintett a magyar filmszakmára, hogy ő ennek az országnak – abból, amit tanult sok-sok év alatt, sok-sok film után, sok-sok filmszakmai területen – visszaadhat valamit. Vissza is adott.

Az emléknapon a Tanács egész napos online megemlékezést tart a híres producerről, volt filmügyi kormánybiztosról, aki méltán írta be magát a hollywoodi filmtörténelembe és a magyar film történetébe is – zárul az MHT közleménye.

Kiderült, hogyan hatott Andy Vajna halála a magyar filmiparra

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, újabb részletek derültek ki arról, hogy mi történt a magyar filmiparban az Andy Vajna halálát követő időszakban. Veiszer Alinda beszélgetős műsorának pár héttel ezelőtti vendége ugyanis Havas Ágnes producer, a Magyar Nemzeti Filmalap korábbi vezérigazgatója volt. A szakember elmondta, még sokan keresik meg filmötletekkel, olyakor igent mond egy-egy ilyen találkozásra. Mint mondja, az őt követő Káel Csaba megtartotta az általuk felépített rendszert. A manapság támogatott filmek kapcsán kifejtette, a történelmi filmeknek ők sem álltak ellent, viszont a közelmúltban született alkotások láttán azt veszi észre, a történelmi film alatt a magyar pozitív hősi történeteket értik.

Az Andy Vajna halála utáni utódlásáról Havas Ágnes elmesélte, hogy a hajdani producer távozásának másnapján behívta őt a miniszterelnök, hogy szerinte szükség van-e kormánybiztosra. Havas elmondta, hogy olyan ember kell, ha kell egyáltalán, akinek van filmes (lehetőleg nemzetközi) tapasztalata, nemzetközi kapcsolatrendszere, művészeti intézményi vezetési tapasztalata és képes napi 12-14 órát dolgozni. „Én Káel Csabát javasoltam, amin Orbán Viktor meglepődött” – mondta Havas Ágnes.

(Kiemelt képünkön Andy Vajna. Forrás: FERENC ISZA / AFP)

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!