Kiderült, hogyan hatott Andy Vajna halála a magyar filmiparra

Andy Vajna halála ugyan komolyan felforgatta a magyar filmipart, de soha ennyi pénz nem volt filmre, mint most.

2024. június 22., 10:26

Szerző:

Újabb részletek derültek ki arról, hogy mi történt a magyar filmiparban az Andy Vajna halálát követő időszakban. Veiszer Alinda beszélgetős műsorának vendége ugyanis ezen a héten Havas Ágnes, producer, a Magyar Nemzeti Filmalap korábbi vezérigazgatója volt. A szakember elmondta, még sokan keresik meg filmötletekkel, olyakor igent mond egy-egy ilyen találkozásra. Mint mondja, az őt követő Káel Csaba megtartotta az általuk felépített rendszert. A manapság támogatott filmek kapcsán kifejtette, a történelmi filmeknek ők sem álltak ellent, viszont a közelmúltban született alkotások láttán azt veszi észre, a történelmi film alatt a magyar pozitív hősi történeteket értik.

„Nekem személy szerint a hős mindig a kisember: Hannibál tanár úr, Saul, például. Úgy gondolom, hogy ha egy kisember történetet meséljük el, sokkal jobban meg lehet érteni a társadalmi, poltikai folyamatokat és azt, hogy az miként hat az egyes ember életére”

– mondta. Amennyire tudja és követi, a forgatókönyvfejlesztés jelenleg nem olyan erős vagy teljesen elmaradt. A filmtervről egyezkedni, veszekedni sok idő, de szerinte nagyon hasznos fázisa a filmkészítésnek.

Az Andy Vajna halála utáni utódlásáról Havas Ágnes elmesélte, hogy a hajdani producer távozásának másnapján behívta őt a miniszterelnök, hogy szerinte szükség van-e kormánybiztosra. Havas elmondta, hogy olyan ember kell, ha kell egyáltalán, akinek van filmes (lehetőleg nemzetközi) tapasztalata, nemzetközi kapcsolatrendszere, művészeti intézményi vezetési tapasztalata és képes napi 12-14 órát dolgozni.

„Én Káel Csabát javasoltam, amin Orbán Viktor meglepődött”

– mondta Havas Ágnes.

A szakember az interjú során elmondta, szerinte az elismerések nem maradnak el, színvonalos fesztiválokra jutnak el a magyar filmek. Az Inkubátor program kapcsán kifejtette, Andy Vajna egyáltalán nem támogatta az elején, mert nem értette, hogy az elsőfilmesek miért nem adják be hozzájuk a pályázatot. Havas próbálta neki elmagyarázni, hogy valamiért láthatóan nem adják be és egy filmre való pénzt szeretne ehhez felhasználni: abból öt lesz és ha abból egy film bejön, már megérte. Így Andy Vajna beleegyezett és nagy siker is lett.

„A magyar filmszakmának valamiért rettenetesen nagy az igénye arra, hogy együtt legyenek és beszélgessenek”

– mondta ezután Havas Ágnes, hozzátéve: hiányoznak a filmszakmában a közösségszervező, lelkesítő egyéniségek. Kiemelte, ha azt gondoljuk, hogy a politika mentén egy képzeletbeli törésvonal két oldalán lévők egyike kap, másik nem kap támogatást, akkor nekik kellene többet beszélni. Azaz ha szerinte valaki nem kap pénzt, menjen oda és győzze meg a döntőbizottságot. „Az biztos, hogy soha ennyi pénz nem volt filmre, mint most” – tette hozzá, majd azzal folytatta, amit ő másképp csinálna az az, hogy rotálná a döntőbizottsági tagságot, mert nem jó, hogy ennyi éven át ugyanaz az öt ember dönt, akikből legalább három 60 pluszos.

Havas Ágnes az Andy Vajnával való kapcsolatát összességében barátságnak nevezte, a Filmalap korábbi vezérigazgatója Vajnát egy jó humorú, rendkívül szentimentális és naiv embernek tartotta. Szerinte a hajdani kormánybiztos szenvedélyesen szerette Magyarországot, ahogyan ő is, és bár lett volna lehetősége elmenni az országból, nem tette.

(Kiemelt képünkön Andy Vajna. Forrás: FERENC ISZA / AFP)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.