Adóbehajtás lőfegyverrel

2016. február 21., 11:42

Egy éve sincs, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghirdette az „ügyfélbarát adóhivatal” programját. Eszerint az adóügyek intézését jóval hatékonyabbá kell tenni és segítséget kell nyújtani az embereknek.

A szaktárca egyik helyettes államtitkára, Molnár Tamás azonban a napokban bejelentette: az adótartozásokat éles fegyverekkel felszerelt pénzügyőrökkel fogják behajtani. Vagyis ha valaki nem fizeti be az adóját, számíthat rá, hogy a NAV munkatársai egyenruhás kísérettel felkeresik az otthonában.

Az adóhivatal „csőre töltött” ügyfélbarát módszere igazi hungarikum, amely a hazai közélet totális abszurditását mutatja. Vadai Ágnes, a DK alelnöke a 168 Órának arról nyilatkozott, a diktatúrák sajátossága, hogy az állampolgárokat fegyveresekkel félemlítik meg:
– Az Orbán-kormány militáns viselkedése az élet minden területére kiterjed. Magyarországon koronaőrség van, és felfegyverzett házőrség a Parlamentben. A Terrorelhárítási Központ bírói engedély nélkül is lehallgathat bárkit, és az állítólagos súlyos terrorveszélyre hivatkozva a hadsereg tagjait kirendelik az utcákra. Normális demokráciában megvannak a módszerek arra, miként kell az adókat behajtani, de a fegyveresek bevetése: agyrém.
S hogy mit tehet mindez ellen az ellenzék? Vadai a politikai állásfoglalásokon kívül leginkább az adóbehajtók lelkiismeretében bízik.

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?