Kiderült, mikor érkezik Enyedi Ildikó új filmje

Mécs Mónika szerint az európai filmek pénzügyileg szinte sosem térülnek meg, Magyarországon egyedülálló példa ilyen szempontból a Saul fia. Elmondta azt is, hogy szeptemberben érkezik Enyedi Ildikó új filmje. 

2021. június 9., 11:17

Szerző:

Dramaturgia szempontból nagyon felgyorsultak a mostani filmek; erre azért van szükség, hogy streamingen is fenntartsák az érdeklődést  – mondta Mécs Mónika filmproducer, az Inforg-​M&M Film megalapítója, a 168.hu oldalán hallható KeljfelJancsi című műsorban. 

A producer és kollégái sokszor jártak már sikerrel egy film költségvetésének összekalapozásában, azonban Mécs Mónika szerint ez nagyban függ magától a film keretétől. Elmondása szerint néhány tízmillió forintot még csak-csak össze lehet gyűjteni, azonban efelett már szükség van állami támogatásra. A filmekhez szükséges támogatásra Mécs szerint a Nemzeti Filmintézeten kívül nincs más alternatíva idehaza, azonban bőven vannak producerek a piacon rajta kívül is. 

Hangsúlyozta: az európai filmgyártás teljesen más mint az amerikai; itt kis országok vannak, ahol pályázó producerek dolgoznak, regionális filmes alapokhoz, tévékhez fordulnak támogatásért. Így készült el A feleségem története című, Enyedi Ildikó által készített film is, hárommilliárd forintos, négyországos koprodukció. Ebben is sok jelenetet kellett kihúzni vagy átírni pénzhiány miatt, elmondása szerint 5-600 millió kellett volna még ahhoz, hogy az legyen, amit akarnak. Véleménye szerint azonban sokszor jót tesz egy produkciónak, ha nincs elegendő pénz rá, sokszor kreatívabb megoldások születnek a pénzhiány miatt.

Mécs Mónika szerint az európai filmek legtöbbször nem tudják visszahozni az árukat, csak az alacsony költségvetésű filmek. Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia a nagy sikerek miatt, és mert a Sony forgalmazta, megtérült, de a kétszer annyiból készített Testről és lélekről már nem. A szerzői filmek esetében csak a támogatásra lehet számítani, szponzorok ugyanis csak a közönségfilmekhez szerezhetők. A rendező, a téma, a színész és a sikeres producer is megkönnyítheti, hogy támogatót találjanak. 

A feleségem története Cannes-ban indul a filmfesztiválon, jövőre. Mécs ennek kapcsán elmondta, az A kategóriás fesztiválokon alapvető elvárás, hogy az ősbemutató a fesztiválon legyen. Az elkészülést követően nevezték a filmet a cannes-i filmfesztiválra, azonban lassan jött válasz, sokáig nem lehetett tudni, egyáltalán megtartják-e az eseményt. Fliegauf Bence legújabb alkotása, a Rengeteg  – Mindenhol látlak a berlini filmfesztiválon mutatkozik majd be. A film egymástól elkülönülő jelentekből áll, amelyek a karantén bezártságérzését kívánta átadni. Ez utóbbi film még nyáron, Enyedi Ildikó alkotása pedig szeptemberben kerülhet a mozikba.

(Kiemelt kép: MTI | Mohai Balázs)

 

A Bat Out of Hell sztárja 100 millió albumot adott el világszerte és olyan filmekben szerepelt, mint például a Fight Club.

Decemberben jelent meg Orvos-Tóth Noémi legújabb könyve. A klinikai szakpszichológus a terápiái során értette meg, hogy a pénz még a szexualitásnál is nagyobb tabunak számít. Ajánló.