A tizedes meg a többiek Amerikában

2017. október 18., 06:49

Szerző:

Ez a tizedes a New York-i ezredből való, a polgárháború korából. A többiek: mind nőneműek. Egy vidéki leánynevelő intézet bentlakói. Ide támogatja be a könyörületes gombaszedő kislány az erdőből a sebesültet. Idegen ő többszörösen: északi, férfi és katona.

Szerepe szinte a próbababáé. Lehet rajta gyakorolni az irgalmasságot, a távolságtartó úrilánymodort, a segítő figyelmet, edzeni a szándékokat, vágyódni testetlenül a férfikéz után.

Kívül a háború (messziről ágyúdörgés), bent: ostromlottvár-hangulat. Zárt ajtók. Fegyelem. Függés. Szinte mint a had­­seregben, csak másak a rekvizitek. Nem puskák, hanem zeneszerszámok, gyolcs, kötés, este kis konyak. A rabszolgák már mind elszöktek, még Tamás bátya sem maradt a kunyhójában. A külvilág ideges.

Bent is forog a hangulat. A félelem megbocsátásba vált, majd elfogadásba, osztozásba, meggyűlölésbe és elpusztításba. A tetemet szép szabályos öltésekkel varrják bele egy zsákba. (Mégiscsak nagy dolog a nevelés!)

A kastély európai minták szerint épült. Oszlopos faszádján megcsillan a nap. Benne franciául tanulnak a kis kisasszonyok. A díszletvilág sűrű atmoszférát hordoz, az erdő szinte mesebeli. Az ellenfény ragyog, puha ködökben oldódik a konföderációs Dél. Artisztikus és konstruált a mese és a kép. Majdnem modellszerű.

Mit lehet kezdeni egy nemileg ennyire aránytalan szereplőgárdával? Lehetne például ironizálni, groteszkbe billentve felmutatni a különbségeket, lehetne kikerekíteni a jellemeket, amelyek itt, ebben a feldolgozásban eléggé skiccszerűek. De a rendezőt csak ez a feldolgozási mód érdekelte. A nővilág és benne a mérőműszer, a sebesült férfi. Aki puszta megjelenésével átrendez, minősít, változtat a tablón.

(Csábítás. Rendezte: Sofia Coppola. Az idei cannes-i filmfesztivál zsűrije a legjobb rendezés díjával értékelte túl.) 

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.