A rajongók felháborodása miatt nem adja ki új regényét Elizabeth Gilbert

Az amerikai írónő legújabb története Oroszországban játszódik, a beharangozót követő negatív kommentek miatt azonban úgy döntött, egyelőre a fiókban marad a kézirat.

2023. június 13., 12:23

Szerző:

Egyelőre nem jelenteti meg új, Oroszországban játszódó regényét Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek írója. Az írónő azután döntött így, hogy rajongói körében nagy felzúdulást keltett, hogy éppen az ukrajnai háború idején adna ki orosz témájú könyvet.

„Nem most van itt az ideje, hogy publikáljuk ezt a könyvet” – mondta az amerikai szerző, miután közönsége csalódottságának és fájdalmának adott hangot a The Snow Forest megjelentetésének időzítése miatt. A könyvet 2024 februárjában adták volna ki.

A múlt század közepén játszódó mű középpontjában a Likov család áll, amelynek tagjai a szibériai vadonban keresnek menedéket a szovjet rezsim és az iparosodás elől. Gilbert alkotását eredetileg a koronavírus-világjárvány során megélt elszigetelődés ihlette.

Azonban miután az írónő múlt héten jelezte könyve megjelenésének időpontját, és kedvcsinálót tett közzé a közösségi médiafelületeken az alkotásból, néhány ukrán rajongója ellenérzésének adott hangot. A kommentelők rámutattak: a mű éppen az ukrajnai háború kitörésének évfordulója környékén jelenne meg. Mások azt kifogásolták, hogy az oroszokról most könyvet kiadni olyan, mintha az 1940-es években írtak volna a „bátor németekről”.

A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában Gilbert kiemelte: látta a dühöt, bánatot és csalódottságot kifejező kommenteket, és úgy döntött, hogy leállítja a regény megjelentetését. Hozzátette:

nem akar még több kárt okozni egy olyan embercsoportnak, amely így is súlyos és rendkívüli sérelmeket élt és él át.

A könyvet előrendelők a teljes összeget visszakapják.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com)

Elveszettnek hitt némafilmet mutatnak be az Uránia Nemzeti Filmszínházban: a frissen restaurált, a maga idejében betiltott alkotás az európai szervezésű A Season of Classic Films projekt keretében december 15-én, pénteken ingyenesen lesz látható, élő zenei kísérettel – közölte kedden a Nemzeti Filmintézet (NFI).

 

EMeRTon-díjas és Fonogram szakmai életműdíjas zenei szerkesztő, rádiós, akinek olyan műsorokat köszönhetünk, mint a Vasárnapi koktél, Csak fiataloknak. Szombaton töltötte be kilencvenedik születésnapját a magyar Cseke László, azaz Komjáthy György.

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat – közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Már az utolsó simításokat végzik az évről évre megújuló mézeskalácsfalun Geresdlakon, ahol az egész települést megmintázzák. A Mikulás, a szarvasokkal vontatott szán, sőt még az Országház is mézes tésztából sült ki.