A nő 1000 fokon

Ennek a különös könyvnek már a műfaját sem egyszerű meghatározni. Persze nem véletlenül: a bizonytalanság, az elbizonytalanítás lényeges elem itt. Az elbeszélő, szigorúan véve, egy halott, akinek végigkövethetjük egész, kalandokban igazán nem szűkölködő életét, sőt halálát is.

2014. november 25., 11:03

Maga számol be arról, hogy 2009 decemberében hogyan szenderült jobblétre, sőt arról is, hogyan hamvasztották el december tizennegyedikén, miután egyik kezét lefűrészelték és elvitték a tűzszerészekhez, hogy azok felrobbantsák azt a kézigránátot, melyet több mint fél évszázadon át vitt magával, egészen a sírba. Részletesen megismerhetjük haldoklásának stációit, melyek közben, mintegy utolsó gyónásként megvallja életét a krónikásának, Hallgrímur Helgasonnak, a népszerű írónak.

És ha ehhez még hozzávesszük, hogy a könyv (állítólag) Herbjörg María Björnsson életregénye volna, aki 1929-ben született egy kis faluban, Izland szigetén, és 2009-ben halt meg egy reykjavíki garázsban, aki (szintén állítólag) az Izlandi Köztársaság első elnökének az unokája (az Izlandi Köztársaság első elnökét tényleg Björssonnak hívták, és 1944-től, a sziget – majdnem – függetlenné válásától töltötte be hivatalát), aki tehát kislányként éli át a háborút – a dániai nagyköveti rezidenciától egy fríz szigeten keresztül az eleső Berlinig vezet az útja –, s aki közben rettenetes történeteken átvergődő felnőtté lesz, hogy aztán erős akaratú és viharos érzelmű asszonnyá legyen, aki megjárja a poklot és a mennyet is többször, aki nem bán meg semmit, és bátran követi vágyainak útját egy olyan korban, amikor ez még a nők körében („minden férfi német!”, tanítják meg neki a háború alatt) még nagyon nem szokás. Igaz, az ő neve -sonnal végződik, pedig nőként -dottírként kellene (magyarázat a könyvben), azaz nyelvtanilag igazi férfi ő, miközben persze ízig-vérig nő.

Ja, és ehhez tegyük még hozzá, a teljes elbizonytalanítás kedvéért, hogy Herbjörg María Björnsson ma is fenn van a Facebookon, 2012-es bejegyzésekkel.

Azaz nem tudjuk, regény ez vagy regényes életrajz, hogy mi igaz belőle és mi nem, de hogy jelentős könyv, ahhoz nem fér kétség. (Scolar Kiadó.)

Balogh Károly