A Magyar Zsidó Múzeum jubileumi éve

2016. február 21., 11:43

Százéves idén a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A jubileumi esztendőben újjászületik az intézmény és újragondolják az állandó kiállítást is. A renoválás megkezdése előtt, március 10-én még egy utolsó, esti tárlatvezetésre hívják az érdeklődőket. A felújítási munkák idején ugyanakkor átmeneti tárlat lesz 100! címmel a második emeleten: a gyűjtemény száz tárgyán keresztül mutatják be a múzeum száz évét. Az átmeneti kiállítás arra is választ keres, mit árulnak el a különböző korszakok tárgyi emlékei egy közösségről.

Toronyi Zsuzsanna, a múzeum igazgatója a 168 Órának elmondta, a 100! című tárlaton nemcsak a zsidó vallás liturgikus tárgyait állítják ki, hanem olyan, látszólag értéktelennek tűnő dolgokat is, amelyek azért elgondolkoztatnak: vajon mi a különbség egy hétköznapi és egy vallási tárgy vagy egy történelmi dokumentum között? Így kerülhet a műtárgylistára – például – tejszínkiöntő, vakolókanál, báli cipő, moziplakát, az 1905-ös polgári forradalom zászlaja és Kossuth Lajos névjegykártyája, vagy egy marék homok a Szentföldről.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?