A kém

Az a duci szőke a back office-ból vajon tudja-e helyettesíteni a fronton a mi James Bond-klónunkat, aki éppen gyengélkedős állapotba került egy távoli összecsapás során? Ha a győzőnek született és elegáns 007-es is otthagyja a fogát, mi esélye lenne egy háttérembernek, egy nőnek?

2015. június 14., 18:20

Egy őrangyaltípusú, kerekded informátornak, aki az akciók kamerái, mikrofonjai, éjjellátó készülékei, komputerei, infratávcsövei segítségével navigálta az élet (és a halál) tengerén a mi saját szuper titkosügynökünket.

A válasz: igen, van esélye. Mert ha a felelet „nem” lenne, az legfeljebb egy rövidfilmre volna elegendő.

Jó választás egy James Bond-paródia, mert ami a forgatókönyvíróknak eszükbe tud jutni egyáltalán, mind belefér.

Saját szemünkkel láthattuk, hogy a forgatás ideje alatt a stáb még a gravitációt is fel tudta függeszteni a józan ész mellett. A 007-es világa olyan, hogy arcizmunk rándulása nélkül vesszük tudomásul: elvadult titkos ügynökök cápákat haraptak meg a Vérvörös-tengerben, toronyugrást hajtottak végre a Csomolungmáról, meggyóntatták a hét tenger ördögét.

A tét természetesen a szokásos: a Föld. A cél: egy facér atombomba ártalmatlanítása. Az ellenség: a maffia + a terroristák. A helyszín: Langley, a CIA központja (USA), Párizs, Róma és Budapest. (Ha a térképen nézzük a mozgást: itt a keleti nyitás.)

Nem kell szégyenkeznünk: szép fővárosunk autói engedelmesen mentek a vágóhídra, a konfekcionált ketrecharcosok koreográfiája izgi, a nemzetünk vendégszerető, még a csecsen–magyar barátságot is éltetik a (különben leginkább közepes) filmben. Amelyben Melissa McCarthy, a címszereplő duci zsebtarzan, Jude Law a főkém, Jason Statham az alkém.

(Írta és rendezte: Paul Feig.)

Bölcs István