A japán kormány túlélte a bizalmatlansági indítványt

Az ellenzék szerint a kabinet nem megfelelően kezelte a koronavírus-járványt.

2021. június 15., 14:15

Szerző:

A japán kormány túlélte kedden a bizalmatlansági indítványt, amelyet azért terjesztett be ellene az ellenzék, mert szerintük a kabinet nem megfelelően kezelte a koronavírus-járványt, és mert nem értenek egyet azzal, hogy a járványhelyzet ellenére továbbra is ragaszkodik az egy hónap múlva esedékes tokiói nyári olimpiai játékok megrendezéséhez.

Miután a kormánykoalíciónak, a Szuga Josihide miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Pártnak (LDP) és a Komeitónak többsége van a képviselőházban, leszavazták az ellenzéki indítványt.

Az ellenzék folytatni akarta a vitát a témában a parlamenti ülésszak meghosszabbításával, de a kormánypárti képviselők leszavazták ezt is.

Szuga a szavazás előtt késznek mutatkozott arra, hogy ha az indítvány megkapja a többségi támogatást, akkor feloszlatja a parlamentet. Mindazonáltal legfontosabb feladatának a járvány elleni védekezést tekinti – mondta. Tokióban még mindig egészségügyi veszélyhelyzet van a koronavírus-járvány miatt.

(Kiemelt kép: Yoshihide Suga (b2), Japán miniszterelnöke részt vesz egy vitán a japán országgyűlésben, Tokióban, 2021. június 9-én. Fotó: Yomiuri/AFP | Ryohei Moriya)

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.