A hasznos vírus: szeniorképzés a Zsigmond Király Egyetemen

2018. február 14., 14:01

Szerző:

A Zsigmond Király Egyetem idén februárban is elindítja szeniorképzését: immáron a 14. félévet tartják a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáján – egyesítve a 2011 óta tartó hagyomány tapasztalatait a nemzetközi trendekkel.

Utóbbiak garanciája Jászberényi József, az egyetem szenior képzésének főszervezője, aki Olaszországban és Svájcban találkozott előzött ezzel az oktatási formával, ami akkoriban, az ezredfordulón, Magyarországon még nem volt honos. Jászberényi 2006-ban lett az akkor még főiskolaként működő intézmény intézetvezetője, s ekkoriban fektette le az idősképzés alapjait. Ebben a kerület polgármestere, Bús Balázs segítette őket, összekötve a főiskolát a nyugdíjasklubok vezetőivel. Két év alatt több mint háromezer nyugdíjassal készítettek interjút, hogy felmérjék képzési igényeiket.

2011-ben indították el a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája projektet, amelynek keretében minden csütörtökön 300-350 szenior hallgat előadásokat az egyetem előadótermében. A képzés attól is különleges, hogy önkormányzatok és művelődési intézmények kérésére a ZSKE helyben is szervez képzéseket az idős lakosoknak.

Most már 35 helyszínen oktatnak a ZSKE-n kívül, összesen körülbelül ötezer hallgatójuk van. A képzés 2016 márciusában elnyerte az Emmi védnökségét, és a ZSKE mára már Közép-Európa legnagyobb szeniorképző központjának számít. Budapesten és Pest megyében, Nógrád megyében Bátonyterenyén, és a Fejér megyei Bicskén tartják képzéseiket, de együttműködnek a Debreceni Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel is, ahol szintén folyik szenior oktatás.

Már 2011-től, vagyis az első félévtől kezdve indítottak úgynevezett félszemeszteres tanfolyamokat is. Ez hét alkalmat jelent, amit igény esetén folytatni is lehet.

Az évnyitó február 22-én lesz az egyetem épületében, ahol bemutatják az induló szenior képzéseket. Az érdeklődők az intézmény honlapján is tájékozódhatnak a tanfolyamokról. Ismét lesz ingyenes előadás-sorozat változatos programokkal, és körülbelül hatvan tanfolyamra lehet már most is lehet jelentkezni.

Jászberényi Józseftől megtudtuk: csak olyan programot indítanak, ami az idősek problémáival, mindennapi életével foglalkozik, egyenlőség-tudatukat segíti. Képzéseiket az EU aktív időskori programja alapján szervezik. Az unió 2012-ben fogadta el ezt a rendkívül változatos programot, amelynek keretében a fizikai edukációs tanfolyamok száma 10-15 körül van az időstánctól a jógán át a zumbáig vagy az egyensúlytréningig.

A fő cél az, hogy az idősek semmilyen szempontból ne érezzék magukat hátrányos helyzetűnek. Ezt úgy lehet elérni, hogy kompetenciákat erősítenek a képzésekkel. Ezek lehetnek fizikai, számolási készségek, de e körbe tartozik a digitális írástudás, vagy a verbális kifejezőkészség is. Mindegyik küldetése azonos: magabiztosabban éljenek az idősek.

Az előadások ingyenesek. A tanfolyamok díja is alacsony, de közöttük is akad néhány teljesen ingyenes minden félévben. Egy tanfolyam díja tízezer forint körül alakul, 15 ezer forintért viszont négy tanfolyam látogatható egyetlen szenior kártyával.

A legnépszerűbb tanfolyamok kifejezetten személyfüggők. Kiemelkedően népszerűek ugyanakkor Udvarvölgyi Zsolt iszlám-kurzusai, Molnár Krisztina pszichológia kurzusai vagy Novák Mária tánckurzusai, Kerényi Péter angolórái.

Egyetemi szakokra is jelentkezhetnek időskorúak, nincs felső korhatár. A felvi.hu-n regisztrálnak, megadják, hogy mikor érettségiztek, van-e plusz diplomájuk, és a rendszer kiszámítja a pontjaikat. Ahol emelt szintű érettségire van szükség, ott azt kiválthatják a felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával.

Az idősek körében az andragógia a legnépszerűbb szak, de szívesen jelentkeznek a kommunikációs és médiatudomány képzésekre is, illetve sokakat érdekel a gazdasági szakok közül az emberi erőforrás képzés. Az andragógia master szakon indított az egyetem egy geronto-andragógia szakirányt is. A végzettek ebben a rendszerben elhelyezkedve szerveznek később különböző szenior képzéseket. Jászberényi szerint ezért a ZSKE szenior oktatása olyan, mint egy barátságos vírus, ami nem árt, hanem használ.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!