A gyermeknapra megjelent a Nagycsaládosok meséi 2. című kötet

Harminc új történettel megjelent a Nagycsaládosok meséi 2. kötet, a könyvet vasárnap, a városi gyermeknapon mutatták be Kiskunhalason.

2023. május 28., 14:04

Szerző:

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke elmondta, meséken felnőtt szülők és a gyerekek is nagyon sok történetnek már tudják a következő lépését, fordulatát.  A szervezet 2017-ben jelentette meg első mesés kötetét, olyan - részben az élet írta történetekkel, melyek új köntösbe bújtatva az alapvető értékekre hívják fel a figyelmet. Az első könyv sikerén felbuzdulva a NOE újabb pályázatot hirdetett, melyre mintegy négyszáz történet érkezett, ezeket olyan szülők írtak, akik maguk is rendszeresen mesélnek gyermekeiknek  – közölte az elnök.Ezek közül választotta ki a zsűri a harminc legjobbat, legszellemesebbet. A történetek közül az egyiket, Cserkó Róbertné Renáta A tavaszi zsúr című meséjét feldolgozta az M2 gyermekcsatorna is. A mesét a Hetedhét kaland című műsorban pénteken láthatták először a tévénézők - tudatta Kardosné Gyurkó Katalin.

Az elnök kifejtette: a mese a valóságot ülteti át egy varázslatos világba, és egyúttal értékeket is közvetít. Az új kötet bemutatja, a mai szülők milyen meséket mondanak gyermekeiknek, és milyen értékeket kívánnak átadni. Ilyen az odafigyelés egymásra, a nyitottság mások iránt, az elesettek segítése. Nagyon fontos a humor a családok életében, de a mesék segíthetnek a fájdalom, a veszteség feldolgozásában is, hogy "erősebben álljunk a hétköznapokban, tudjuk, vannak, akikre számíthatunk" - hangsúlyozta Kardosné Gyurkó Katalin.

(Kiemelt képünkön: Nagycsaládosok meséi 2.  Fotó: Kardosné Gyurkó Kata NOE elnök Facebook oldala)

Érdekes gondolatkísérletre készül a Ferencvárosi Pinceszínház. Arra keresik a választ, hogy mi történik a három nővérrel, miután Csehov darabja véget ér. Eljutnak valaha Moszkvába? És mi lesz Natasával?

Elhunyt a Magyar Televízió több kultikus produkciójának operatőre, Bayer Ottmár – közölte kedden a hirado.hu.