A gyerekek közül egyetlen ikerpár élte túl a Holokausztot Pécsen

“Végül pedig szeretem ezt a drága magyar földet. Boldog vagyok, hogy itt születtem Magyarországon. Hogy láthattam a Dunát, fürödhettem a Balaton csodás kék vizében és hogy itt lakhatom a kedves szép Mecsekaljában.” -írta iskolai dolgozatában 1940-ben a pécsi zsidó elemi iskola egyik tízéves tanulója, aki nem érhette meg a felnőttkort szeretett hazájában. A pécsi zsidó gyerekek közül egyetlen ikerpár érte túl a Holokausztot.

2014. december 13., 13:18

Klein Lívia és társai sorsáról is mesél a pécsi zsinagógában rendezett, a helyi és az egész magyar zsidóság történelmét összefoglaló kiállítás.

A tárgyi emlékekkel, rengeteg képpel, részletes és interaktív módon tálalt adatbázisokkal készített kiállítás a témáról csak keveset tudó látogatók számára is jól érthetően, áttekinthetően, szemléletesen dolgozza fel a magyarországi zsidó közösség történetét. A tárlat középpontjában a Pécs környéki, Baranya megyei zsidó közösség története áll.

A kiállítás a vallási események, intézmények, szokások mellett a korabeli társadalmi életről, gazdasági környezetről, az oktatási intézményekről is szól. A felújítás alatt álló zsinagógában szeptembertől öt éven át látható tárlat megismerteti a látogatót a helyi zsidó családok történetével is. Az 1945 utáni újrakezdés részleteit bemutató rész különösen hiánypótló anyag.

Az „Együtt éltünk – együtt élünk” – a pécsi és baranyai zsidók története a 18. századtól napjainkig címmel rendezett tárlat készítői: Szita Szabolcs kurátor, Dr. habil. Nagy Mariann vezető szakértő, Baracs Nóra, Hábel János,Haiser Anna, Zagyi Nándor
Dr. habil. Pap Norbert szakértők, Dr. habil. Schweitzer Gábor, Vörös István Károly lektorok.