A covid sem állítja meg a globális zeneipar szárnyalását

Több mint hét százalékkal nőtt a bevétel, amelynek kétharmadát már a streaming-szolgáltatások adják.

2021. március 23., 21:01

Szerző:

A globális zeneipar bevételei 7,4 százalékkal nőttek 2020-ban, elérve a 21,6 milliárd dollárt – közölte kedden kiadott éves jelentésében a nemzetközi hanglemezipari szövetség (IFPI), amely szerint a tavalyival együtt hatodik egymást követő éve nőttek az ágazat bevételei.

A zeneipar legnagyobb forgalmazóinak számító streaming-zeneszolgáltatásoknak – beleértve a fizetős és az ingyenes változatokat – a bevételei 19,9 százalékkal, 13,4 milliárd dollárra nőttek, a globális zeneipar bevételeinek 62,1 százalékát adva.

A fizetős streaming-zeneszolgáltatások bevételei 18,5 százalékkal nőttek, és 443 millió előfizetőjük volt 2020 végén.

Az IFPI szerint a streaming-szolgáltatások növekedése ellensúlyozta a fizikai értékesítésekben bekövetkezett 4,7 százalékos csökkenést.

A koncertek és fesztiválok elmaradásával a zeneművek előadásából származó bevételek 10,1 százalékkal csökkentek.

Továbbra is Latin-Amerikában növekedtek a leggyorsabban a zeneipar bevételei: 2020-ban 15,9 százalékkal. Ázsiában 9,5 százalékkal, Afrikában és a Közel-Keleten 8,4 százalékkal, az Egyesült Államokban és Kanadában 7,4 százalékkal, Európában 3,5 százalékkal nőttek a zeneipar bevételei.

Az év legtöbb eladást produkáló előadói a BTS, Taylor Swift, Drake, a The Weeknd és Billie Eilish voltak.

(Kiemelt kép: Taylor Swift amerikai énekesnő fellép a Grammy-díjak 63. átadási ünnepségén a Los Angeles-i Convention Centerben 2021. március 14-én. A zeneszámokat felvételről mutatták be. Fotó: MTI/AP/CBS/Recording Academy)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.