A bántalmazás mindenkit megérint

2018. január 21., 17:34

Szerző: Bíró Veronika

Boros Ilona (jogász), Csanaky Szilvia (pszichológus), Holbis Emőke (designer) és Muth Vera (pszichológus) a #metoo kampányból kiindulva egy projekten keresztül mutatják be a bántalmazás különböző formáinak hatását. Érintettek címmel felhívást tettek közzé, művészeti alkotások formájában várnak pályaműveket arról, kinek mit jelent a bántalmazás. Úgy gondolják, a művészet gyógyító ereje hozzájárulhat a trauma gyógyításához. A beérkezett művekből kiállítást rendeznek.

Valamilyen mértékben mindenki érintett a témában. Az Érintettek elnevezés utalhat mind az áldozat által elszenvedett fizikai érintésre, mind az elkövető tettére.

A #metoo mozgalomról a szervezők azt gondolják, hogy egy ilyen figyelemfelkeltő kiállás nélkül érdemi változás nem tud megtörténni. Szükséges, de nem elégséges lépést jelent a kampány, ami a kezdetben láttatott visszás helyzeteken messze túlmutat.

Segíthet
Fotó: Pixabay

A projekt elindítói tisztában vannak azzal, hogy rendkívül nehéz témához nyúltak, ami a pozitív visszajelzések mellett nagy valószínűséggel durván negatív kritikát egyaránt maga után von majd. A közösségi oldalakon és a médiában megjelenő kommentek és diskurzusok sokszor magát a bántalmazás dinamikáját idézik.

A projekthez plusz szempontot adhat az is, hogy a szervezők közül ketten pszichológusok.

Csanaky Szilvia például pszichológusként a Vadaskert Kórház és Szakambulancián dolgozik, hetente több bántalmazó és bántalmazott fiatallal is találkozik. A problémák sok esetben együtt járnak valamilyen pszichés panasszal, például hangulatzavarral, alkalmazkodási nehézséggel, poszttraumás stressz zavarral, szorongással, esetleg evészavarral.

A projekt átgondolása során igyekeztek minél több szempontot figyelembe venni. Pszichológusként elsősorban a lélektani és etikai kérdéseket tartották szem előtt. Boros Ilona a jogi vonatkozásokban jártas, míg Holbis Emőke designerként más társadalmi kérdéseket érintő művészeti projektekben is részt vesz. 

Eddig 10 szépirodalmi és 5 képzőművészeti alkotás érkezett be. Február 11-én pedig egy közös alkotóműhelyt szerveznek, reményeik szerint ott is születnek majd művek.

A projekt kidolgozása közben sokat gondolkodtak a szervezők azon, hogy vajon mennyire nehéz egyedül leülni alkotni, hogyan segíthetnék ezt a folyamatot. Ezért indítanak közös alkotóműhelyt, hogy teret engedjenek az egyéni alkotásoknak és akár egy közös műnek is. Segítheti ugyanis az alkotást, megnyílást az, hogy a közösség megtartó erővel bír. Kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos légkör megteremtésére, éppen ezért a pontos paramétereket nem teszik közzé, csak azoknak küldik el, akik az esemény Facebook-oldalán később meghirdetett módon regisztrálnak a műhelyre. Művészeti konzultánsként bevonták Füri Katalint, aki művészettörténészként és képzőművészeti workshopok szervezőjeként részt vesz a műhely megtervezésében és lebonyolításában. A műhelyen legfeljebb 15 embert tudnak fogadni.

A jelentkezési határidőről és a felhívásról itt írtunk korábban.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!

A rendező arra vágyik, hogy a munkája valamiféle hatást keltsen, ellenkező esetben nem sok értelme van bármit csinálni. Hogy a politika a jelenlegihez hasonló szintű feszültséget kelt majd a színházban arra nem számított – többek között derült Réczei Tamás Dobd be magad! című, exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható műsorából, melynek vendége Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője volt. Ne hagyja ki!

Bár édesanyja személyes ambícióját valósította meg azzal, hogy balettot tanult, ezt egyáltalán nem bánja. Hiszen rengeteg mindent tanult a tánctól, amit a szakmai pályafutása során is kiválóan képes hasznosítani. Többek között erről beszélt a Réczei Tamás vezette Dobd be magad! című műsor vendégeként Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezője. Az aktuális epizód exkluzív módon csak a 168-on tekinthető meg, ne hagyja ki!

Székely Kriszta az első diplomáját klasszikus balett szakon szerezte, majd 2015-ben színházrendezőként végzett Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. A budapesti Katona József Színház rendezője kalandos életpályát tudhat maga mögött, amiről a kizárólag a 168.hu felületén látható, Dobd be magad! című műsorban beszélt részletesen. Ne hagyja ki!