101 éves korában elhunyt Lawrence Ferlinghetti

A legendás beatköltő könyvkiadóként és a szólásszabadság védelmezőjeként is maradandót alkotott az amerikai kultúrában. 

2021. február 23., 21:27

Szerző:

Ferlinghetti halálhírét a költő hivatalos Facebook-oldala is megerősítette.

Lawrence Ferlinghetti a New York állambeli Yonkersben született 1919-ben. Számos verseskötet, prózai mű és dráma szerzője, amellett kiváló festőművész, aktivista és a híres City Lights Booksellers és Publishers alapítója. Coney Island of the Mind című kötete minden idők egyik legtöbb példányban elkelt verseskötete - írja róla a Helikon Kiadó. Számos kitüntetése közül néhány: a Los Angeles Times Robert Kirsch-díja, a National Book Critics Circle Ivan Sandrof-díja, az ACLU Chief Justice Earl Warren Liberties-díja. 2012-ben neki ítélték a Magyar PEN Club által alapított, első alkalommal kiosztott Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíjat – miután azonban Ferlinghetti tudomást szerzett arról, hogy a díjat részben a magyar kormány finanszírozza, visszautasította a kitüntetést.


(Kiemelt képünk: Lawrence Ferlinghetti Facebook)

Két magyar nagyjátékfilm is versenyben van a hétfőn kezdődő Berlinalén az Arany Medvéért. Közönség és sztárok nélkül kezdődik az egyik legjelentősebb filmszemle, a 71 éves Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

Véget ért minden idők egyik legnépszerűbb elektronikus zenei duójának pályafutása. Olyan slágereket köszönhetünk a Daft Punknak, mint az Around The World, a One more Time vagy a Get Lucky.

 

Maga Edvard Munch írta rá Sikoly című híres képére, hogy "csak egy őrült festhette.” A Norvég Nemzeti Múzeum szakemberei infravörös vizsgálatnak vetették alá a festményt, és ezt állapították meg.