101 éves korában elhunyt Lawrence Ferlinghetti

A legendás beatköltő könyvkiadóként és a szólásszabadság védelmezőjeként is maradandót alkotott az amerikai kultúrában. 

2021. február 23., 21:27

Szerző:

Ferlinghetti halálhírét a költő hivatalos Facebook-oldala is megerősítette.

Lawrence Ferlinghetti a New York állambeli Yonkersben született 1919-ben. Számos verseskötet, prózai mű és dráma szerzője, amellett kiváló festőművész, aktivista és a híres City Lights Booksellers és Publishers alapítója. Coney Island of the Mind című kötete minden idők egyik legtöbb példányban elkelt verseskötete - írja róla a Helikon Kiadó. Számos kitüntetése közül néhány: a Los Angeles Times Robert Kirsch-díja, a National Book Critics Circle Ivan Sandrof-díja, az ACLU Chief Justice Earl Warren Liberties-díja. 2012-ben neki ítélték a Magyar PEN Club által alapított, első alkalommal kiosztott Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíjat – miután azonban Ferlinghetti tudomást szerzett arról, hogy a díjat részben a magyar kormány finanszírozza, visszautasította a kitüntetést.


(Kiemelt képünk: Lawrence Ferlinghetti Facebook)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.