Zsebrevágott politikus

Az Egyesült Királyságban május 7-én tartják az általános parlamenti választásokat. Javában zajlik a kampány, aminek egyik biztos jele, hogy megjelentek a konzervatív párt plakátjai. A Guardian írását teljes terjedelmében közöljük.

2015. március 11., 07:00

Szerző:

A toryk választási kampányplakátja Ed Miliband munkáspárti elnököt a Skót Nemzeti Párt elnökének, Alex Salmond szivarzsebében ábrázolja. (Ő volt az, aki Skócia Nagy-Britanniától történő elszakadását szorgalmazta, amit végül a skótok leszavaztak. – szerk. megj.)

Bár a Munkáspárt több ízben is visszautasította egy esetleges koalíció megkötését a SNP-vel – amennyiben patthelyzet alakulna ki a parlamentben –, David Cameron konzervatív párti miniszterelnök mégis folyamatosan ezzel riogat. Ezt fejezi ki a plakát is, amely egy sorozat része; készítője az M&C Saatchi reklámügynökség.

Vasárnap David Cameron felszólította Ed Milibandot, hogy egyértelműen zárja ki bármilyen koalíció lehetőségét az SNP-vel, amennyiben „törődik az országgal”. A skót nacionalisták várhatóan mintegy 41 egy mandátumot fognak megszerezni a Munkáspárttól.

– A választás legrosszabb kimenetele egy Ed Miliband által vezetett Labour-kormány – figyelmeztetett Cameron. Ott találhatjuk magunkat egy olyan szövetséggel, amelyet olyan emberek képviselnek, akik egyfelől Nagy-Britannia csődjét, másfelől Nagy-Britannia felbomlását kívánják – mondta a miniszterelnök.
Ed Balls árnyék-pénzügyminiszter szerint az SNP nem része a Munkáspárt terveinek. Arra a kérdésre, hogy kategorikusan kizárja-e a koalíció lehetőségét a skót nacionalistákkal, Ball így felelt: „Az SNP megmondta, nem kíván koalíciót. A mi terveinknek sem része. Nem akarjuk, nincs rá szükségünk, és nem törekszünk rá.”

– Az elmúlt száz évben egyetlen nagy párt – labour vagy konzervatív – sem harcolt a választási küzdelemben azon az alapon, hogy koalíciós megállapodást szeretne kötni egy kis párttal. Többséget akarunk egy munkáspárti kormányban – nyilatkozta a baloldali politikus.

A Labour véleménye szerint az SNP-vel kötendő megállapodás a tory választási stratégájának, Lynton Crosbynak a taktikai húzása annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet olyan kérdésekről, mint az egészségügy vagy a gazdaság. A Munkáspárt többször is hangsúlyozta, hogy többségre törekszik. Az SNP kizárja mind a labourral, mind a torykkal kötendő koalíció lehetőségét, de elképzelhető, hogy egyes kérdésekben támogatni fogja a Munkáspártot.

Nézzen be hozzánk a

Facebookonis!

További Nagy-Britanniával kapcsolatos olvasnivalók az

Angolosan.huweboldalon.