Fekete majomnak nevezte egy rasszista csoport Lőrincz Viktor tokiói ellenfelét

Az olimpikon-politikus bőrszínére is tettek megjegyzést.

2021. augusztus 14., 21:27

Szerző:

Ismeretlenek belekötöttek, és a barna börszínére, valamint a származására is rasszista megjegyzéseket tettek ukrán járókelők Zsan Belenjuk ukrán olimpikonnak. Az ukrán férfi a tokiói olimpián kötött fogású birkózásban győzte le Lőrincz Viktort, aki ezüstéremmel a nyakában térhetett haza. Zsan Belenjuk aranyérme úgy tűnik nem minden ukránt hatott meg: az olimpikon pénteki Facebook-posztjában kelt ki magából, mert aznap Kijev központjában ismeretlenek kötöttek bele és provokálni kezdték.

A férfi Ukrajnában született, és hatalmas karriert futott be: a Nép Szolgája nevű centrista párt politikusaként az első színes bőrű, aki bejutott az ukrán parlamentbe, ráadásul aranyérmes olimpikon is. Az őt inzultálók megkérdőjelezték a hazafiságát, az olimpikon azt írta: olyanokat vágtak a fejéhez, hogy „mit tudhat egy fekete majom a hazafiságról?” vagy „menj Afrikába!”. A rasszista szóváltást szerencsére verekedés nem követte, de a politikus-olimpikont így is mélyen érintette a dolog.

Posztjában azt írta: „vajon ukránnak számítok a hazám számára? A hazafiságnak mi itt a kritériuma? Mennyire érezheti magát biztonságban egy olimpiai bajnok az országában és a szülővárosában? Normális, hogy egy európai államban sértegetnek valakit, aki arra tette fel az életét, hogy dicsőséget szerezzen az országának?”. Denisz Monasztirszkij belügyminiszter és az ukrán rendőrség gyors reakcióját néhány órával később megköszönte, akiknek minden szükséges információt megadott a történekről. „Szeretem a hazámat, mindent tőle kaptam, és senki sem kényszeríthet arra, hogy elmenjek innen” – hangsúlyozta a férfi. 

(Kiemelt kép: Az ukrán Zsan Belenjuk (fent) legyőzi a magyar Lőrincz Viktort a 87 kilogrammosok döntője során 2021. augusztus 4-én. Belenjuk szerezte meg az aranyérmet. Fotó: Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).