Zelenszkij: Szeverodonyeckben utcai harcok vannak, Donbász pedig kitart

Zelenszkij elnök elmondta szokásos éjszakai beszédét, értékelte a háború állását. 

2022. június 12., 06:26

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai beszédében azokra a hírekre reagált, miszerint orosz útleveleket adtak a háború első napjai óta Oroszország által megszállt Ukrajnához tartozó Herszon lakóinak − írja az Index

Az ukrán csapatok fokozatosan felszabadítják a Herszon régió területét. Ma Tavriis'ke falut is felszabadítottuk. A Zaporizzsja régióban is sikereket értünk el. Szevrodonyeck városában azonban folytatódnak a heves utcai összecsapások.

– fogalmazott az ukrán elnök. 

Emlékeznek, hogy Oroszország május elejénazt remélte, hogy elfoglalja az egész Donbászt? Már 108 nap telt el a háborúból, már június van. Donbász pedig kitart.

– tette fel a kérdést Zelenszkij. 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben 2022. április 8-án. fotó: Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAN PRESS SERVICE / AFP)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.