Zelenszkij: polgármestert raboltak el az orosz katonák

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét.

2022. március 12., 07:13

Szerző:

Az orosz megszállás már a terrorizmus új szakaszában jár – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, reagálva Melitopol polgármesterének elrablására. A dél-ukrajnai város vezetőjét, Ivan Fedorov polgármestert, aki bátran védi Ukrajnát és közösségében élőket, a megszállók elfogták  – tette hozzá az elnök.

Nyilvánvalóan ez a betolakodók gyengeségének a jele. Nem találtak támogatást a földünkön. Bár számítottak rá, mert évekig azt hazudták maguknak, hogy Ukrajna Oroszországra vár

– fogalmazott Zelenszkij.

Véleménye szerint azzal a cselekedetükkel, hogy „a törvényes helyi ukrán hatóságok képviselőit próbálják fizikailag megsemmisíteni”, a terror újabb szakaszába léptek át. Hangsúlyozza: minden demokratikus állam számára világos, hogy a törvényesen megválasztott polgármester a nép valódi képviselője.

Ukrajnában rövid videófelvételeket is köröztettek, amelyeken látható, ahogy egy férfit elhurcolnak egy épületből, de független forrásból egyelőre nem erősítették meg, hogy Ivan Fedorov polgármesterről van szó, írja az MTI.

Zelenszkij friss videóüzenetében kijelentette, hogy a polgármesterek elleni fenyegetés vagy akár fizikai erőszak nem segít az ostromot folytató oroszoknak abban, hogy ukrán városokat vonjanak ellenőrzésük alá. Fedorov elrablását terrorcselekménynek minősítette. Az ukrán elnök egyúttal úgy vélte, Moszkva elszámította magát azzal is, hogy azt remélte, egyes városokat az Oroszországgal rokonszenvező lakók önként átengednek neki.

Közleményt adott ki Fedorov ügyében a kelet-ukrajnai, Moszkva-barát szakadárok egyik hatósága, a luhanszki ügyészi hivatal is. Azzal vádolta a polgármestert, hogy terrortevékenységet folytatott, továbbá a Donyec-medencében lakó civilek elleni bűncselekményeket elkövető "ukrán nacionalistáknak" nyújtott anyagi támogatást. A szeparatisták felszólítottak egyúttal arra, hogy jelentkezzen bárki, akinek információja van Fedorov hollétével kapcsolatban.

„Általában nem ideológiáról, nem politikáról van szó, hanem egy adott közösségben élő emberek életéről. Lehet, hogy Oroszország nem ezt szokta meg az autokratikus uralom évei alatt. Talán azt gondolják, hogy a polgármester csak egy főnök, aki könnyen el lehet távolítani?” – tette fel a kérdést Volodimir Zelenszkij videoüzenetében. Hozzátette: 

Itt van Ukrajna. Itt van Európa. Itt van egy demokratikus világ. Ezért Melitopol polgármesterének elfogása nem csak egy konkrét személy ellen bűncselekmény. Nem csak egy meghatározott közösség elleni cselekedet. És nem csak Ukrajna ellen irányul. Ez a demokrácia elleni bűncselekmény.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, „az orosz megszállók tetteit az ISIS terroristáinak tetteivel azonosítják” világszerte. Az elnök hangsúlyozta, hogy Melitopol nem hódolt meg a megszállóknak, ahogy Herszon, Bergyanszk és más városok sem, „ahova az orosz csapatoknak eddig sikerült bejutniuk.”

Ha az oroszok az ISIS terroristáival megegyező cselekedetet hajtanak végre, akkor mi értelme van bármiről is beszélni? Ezt a kérdést különösen a Moszkvával kommunikáló nemzetközi közvetítőknek fogjuk feltenni

– emelte ki Volodimir Zelenszkij.

(Kiemelt képünk: Volodimir Zelenszkij 2022. március 2-ai videóüzenetében. fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.