Zelenszkij nem érti, hogy lehet ekkora hatalma Orbánnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a katasztrofális fejleményeket meg lehetett volna állítani, ha a világ magáénak tudta volna az ukrajnai helyzetet, ha a világ erős emberei nem működtek volna együtt Moszkvával. 

2022. május 27., 07:54

Szerző:

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke beszédében azt mondta, hogy a katasztrofális fejleményeket meg lehetett volna állítani, ha a világ magáénak tudta volna az ukrajnai helyzetet, ha a világ erős emberei nem működtek volna együtt Oroszországgal, hanem valóban nyomást gyakoroltak volna a háború befejezésére, írja az Index. 

„Nézzük csak meg a mostani helyzetet. Nézze meg, hány hete próbál az Európai Unió megállapodni az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról. Eddig naponta majdnem egymilliárd eurót kap az európaiaktól az energiaszállításokért”

– fogalmazott Zelenszkij az unió szankciós politikájával kapcsolatban. Az ukrán elnök ezzel párhuzamosan köszönetet mondott azoknak, akik támogatják az EU hatodik szankciós csomagját. 

„De honnan van ekkora hatalmuk azoknak, akik blokkolják a hatodik csomagot? Miért van még mindig ekkora hatalmuk, többek között az Európán belüli eljárásokban is?”

– tette fel a kérdést Zelenszkij, nagy valószínűséggel az olajembargót elutasító Orbán Viktorra is gondolva. 

(Kiemelt kép: Az ukrán elnökség által 2022. március 19-én kora reggel közzétett felvételen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédet mond Ukrajnában. fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)