„Zöld rohadék” – Zelenszkijt támadták a hadsereg főparancsnokának menesztése miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnij mellett azonban sokan kiállnak és a Zelenszkij-korszak végét sürgetik.

2024. február 9., 15:25

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön menesztette Valerij Zaluzsnijt, a hadsereg főparancsnokát. A döntést nem fogadta kitörő örömmel az urkán közvélemény, Zelenszkijt még a saját közösségimédia-oldalain is támadták a kommentelők, akik egyértelműen kifejezték csalódásukat és azt, hogy Zaluzsnijt támogatják. 

A nyilvánosság előtti nyitó pengeváltás novemberben zajlott le közöttük, amikor Valerij Zaluzsnij az Economistnak arról beszélt, hogy a háború zsákutcába jutott, amire Zelenszkij azzal reagált, hogy szó sincs erről, és a katonák jobban teszik, ha nem politizálnak.

Ukrajna elnöke először másfél héttel ezelőtt közölte Zaluzsnijjal, hogy távoznia kell a hadsereg éléről, de a döntést egy ideig vonakodott meghozni – emlékeztet cikkében az Index. Az új főparancsnok Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők eddigi parancsnoka lett. Zaluzsnijnak azonban várhatóan találnak valamilyen új pozíciót, ahogy Zelenszkij fogalmazott, „a csapat tagja maradhat”.

A kommentelők nem finomkodtak, és egyértelműen kifejezték elégedetlenségüket. Többek közt ezeket írták:

  • „Zaluzsnijt támogatjuk! Az egész csapatoddal együtt szégyellheted magad!”
  • „Amikor a népszerűség fontosabb Ukrajnának. Tisztelet, hála és teljes támogatás Zaluzsnij tábornoknak!”
  • „Zöld rohadék” (ez Zelenszkij vezetéknevére utal)
  • „Zaluzsnij – Ukrajna becsülete. Zelenszkij – Ukrajna szégyene!”
  • „Kapd be! Áruló! Ukrajna ellensége! Vádemelést ellene!”
  • „Háromszoros menekült és bohóc menesztett egy tábornokot. De mi tudjuk, ki lesz a következő elnök! Mindent köszönünk, Valerij ZaluzsniJ!”
  • „Ukrajna legrosszabb elnöke! Tisztán politikai okokból kirúgta Zaluzsnijt, mert irigyli, hogy ennyire népszerű az ukránok szemében!”
  • „Ez a Zelenszkij-korszak vége. Pedig beírhatta volna magát a történelemkönyvekbe”
  • „Aki kirúgja azt az embert, aki az egész országot egyesítette, az elárulja a népet. Ahogy megtette ezt akkor is, amikor figyelmen kívül hagyta a nyugati figyelmeztetéseket Oroszország támadásáról. A legtöbb ukrán elvesztette a győzelembe vetett hitét.”

A tényekhez hozzátartozik, hogy Zaluzsnij eltávolítása hivatalos indoklás nélkül történt meg, az ukrán elnök honlapján megjelent alig kétmondatos rendeletében sincs szó arról, miért kell távoznia. Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó egy közösségi médiás posztban próbálta pótolni ezt a hiányosságot. Azt írta:

„Zelenszkij elnök úgy döntött, hogy szisztematikusan megújítja a fegyveres erők vezetését, beleértve a főparancsnokot. A döntés oka az, hogy szükség van az akciós taktika felülvizsgálatára, mivel tavaly nem sikerült teljes mértékben elérni a kitűzött célokat, megelőzni a stagnálást a frontvonalak mentén, ami negatívan hatott a közhangulatra. Szükség van olyan új funkcionális és csúcstechnológiai megoldások megtalálására is, amelyek lehetővé teszik a kezdeményezés megtartását és továbbfejlesztését, valamint a hadseregben a vezetési elvek reformfolyamatának elindítását.”

Eközben Zelenszkij csütörtök éjjel egy zárt körű háttérbeszélgetés tartott ukrán újságírókkal, de a résztvevők semmilyen információt nem hozhatnak nyilvánosságra a részletekről. 

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alekszandr De Croo belga miniszterelnök a 2023. október 11-i brüsszeli közös sajtótájékoztatójukon. Fotó: YVES HERMAN / POOL / AFP)

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.