Zelenszkij megerősítette, hogy elkezdődött az ukrán ellentámadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy megkezdődött az ukrán támadás Oroszország ellen.

2023. június 11., 09:48

Szerző:

Volodimir Zelenszkij a BBC értesülései szerint azt mondta, hogy

„Az ellentámadás és a védelmi akciók zajlanak”.


Arról nem kívánt részletesen beszélni, hogy az ellentámadás milyen szakaszban vagy állapotban van.


A jelentések szerint az ukrán csapatok keleten Bahmutnál és délen Zaporizzsja közelében nyomultak előre, és nagy hatótávolságú csapásokat mértek orosz célpontokra. A frontvonalak valóságának megítélése azonban nehéz, mivel a két hadviselő fél ellentétes narratívákat terjeszt: Ukrajna azt állítja, hogy előrehaladást ért el, Oroszország pedig azt, hogy visszaveri a támadásokat.


Vlagyimir Putyin orosz elnök egy pénteken közzétett videóinterjúban azt mondta, hogy az ukrán erők minden bizonnyal megkezdték offenzívájukat, de az előrenyomulási kísérletek súlyos veszteségekkel kudarcot vallottak. Zelenszkij szombaton Kijevben, Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után „érdekesnek” nevezte az orosz vezető szavait. Trudeau látogatása  során bejelentette, hogy Kanada 500 millió kanadai dollár (297 millió font) katonai segélyt ad Ukrajnának.

A megbeszélések után kiadott közös nyilatkozat szerint Kanada támogatja, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen, „amint a körülmények ezt lehetővé teszik”, és hozzátette, hogy a kérdést a júliusi vilniusi (Litvánia) NATO-csúcstalálkozón fogják megvitatni.

Eközben orosz tisztviselők szerint az elmúlt napokban kiéleződtek a harcok a kulcsfontosságú déli Zaporizzsja régióban. Az ukrán erők vélhetően megpróbálnak dél felé nyomulni, hogy kettészakítsák az orosz erőket, áttörve az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő megszállt területet.

Ukrajna előrenyomulással kapcsolatos reményeit a régióban akadályozhatja az ország déli részén a Nova Khakovka gát múlt heti elpusztulása után kialakult hatalmas árvíz. Az árvíz a Dnyipro folyó mindkét partján mintegy 230 négyzetmérföldet (596 km2) borított el. Szombati esti beszédében Zelenszkij elmondta, hogy 3000 embert evakuáltak az elárasztott Herszon és Mikolajiv régiókból.

 


Olekszandr Prokudin, Herszon tartományi vezetője pedig azt mondta, hogy a vízszint 27 cm-t csökkent, de a folyó jobb partján – amely ukrán ellenőrzés alatt álló terület – még mindig több mint 30 település és közel 4000 lakóépület maradt víz alatt. A NATO és az ukrán hadsereg Oroszországot vádolta a gát felrobbantásával, míg Oroszország Ukrajnát hibáztatta.

Nagyon valószínűnek tűnik azonban, hogy a gátat ellenőrző orosz erők azért döntöttek a felrobbantás mellett, hogy megnehezítsék az ukrán erők számára a folyón való átkelést a folyamatban lévő ellentámadás részeként – írja a BBC.

(Kiemelt képünk: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója Kijevben, Ukrajna 2023. június 10. Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)