Gátszakadás: élesített taposóaknákat sodor az ár

A Nova Kahovka-i gátszakadás után a kiáramló víz nemcsak az ingatlanokra jelent nagy veszélyt, hanem a vízfelszínre hozta az orosz hadsereg által telepített taposóaknákat is.

2023. június 8., 10:11

Szerző:

Natalija Humenjuk, az ukrán haderő déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy úszó aknákká változtak a korábban elhelyezett taposóaknák, ami azért jelent nagy veszélyt, mert ha valaminek nekiütköznek, azonnal felrobbannak.

Azt nem tudni, hogy jelenleg hány darabot sodor a víz. A Vöröskereszt is arra figyelmeztetett, hogy eddig tudták, hol vannak az aláaknázott területek, most azonban a víz magával vitte a robbanószerkezeteket, aminek katasztrofális következményei lehetnek – adta hírül a telex.hu.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák segítenek a helyi lakosoknak az elárasztott területről való evakuálás során Herszonban 2023. június 7-én, a Kakhovka vízerőmű gátján keletkezett károkat követően. Ukrajna több ezer embert evakuált június 7-én, miután egy orosz kézben lévő nagy gát elleni támadás vízáradatot szabadított el, elárasztva két tucat falut, és ezzel humanitárius katasztrófát okozva. ALEKSEY FILIPPOV / AFP)