Elfogatóparancsot adott ki a hágai bíróság Putyin ellen

Az hágai bíróság vizsgálatot folytat az orosz hadsereg feltételezett háborús bűncselekményei ügyében és elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt.

2023. május 4., 10:40

Szerző:

Váratlanul Hollandiába érkezett szerdán késő este Volodimir Zelenszkij, hogy találkozzon a holland politikusokkal és a feltételezett orosz háborús bűnök ügyében nyomozást folytató hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezetőivel. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön reggel jelentette be, hogy az ukrán elnök ellátogat a törvényszékre is. 

Az ICC vizsgálatot folytat az orosz hadsereg feltételezett háborús bűncselekményei ügyében, és elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba hurcolása miatt.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Hollandiában, amely Ukrajna erős támogatója. Rutte kormányfő egy februári nyilatkozatában azt mondta, hogy nem zár ki semmilyen katonai segítséget mindaddig, amíg az nem sodorja bele a NATO-t a konfliktusba. Az ukrán elnök korábban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel, akik arról biztosították, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezik a Nemzetközi Büntetőbíróságra. Fotó: PHIL NIJHUIS / ANP MAG / ANP via AFP)