Zelenszkij: Egy éve, hogy emberek milliói a fehér zászló helyett a kék-sárgát választották

Az ukrán elnök egy videót tett közzé Twitteren, amelyben az orosz-ukrán háború első évfordulójára emlékszik meg.

2023. február 24., 11:53

Szerző:

Az ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy országa 2023-ban győzelmet arat, miközben ő és más ukránok pénteken az orosz támadás első, komor évfordulójára emlékeztek, amelyet Zelenszkij életünk leghosszabb napjának nevezett.

„Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell” – mondta a politikus a Twitteren közzétett videóüzenetében.

Kijelentette, az ukránok legyőzhetetlennek bizonyultak a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében.

„Tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz”

– hangsúlyozta.

Zelenszkij szerint a tavalyi támadás napja egy olyan pillanat volt, amikor milliók döntöttek. Az ukránok nem a megadás fehér zászlaját választották, hanem a kék és sárga zászlót. Nem a menekülést, hanem a szembenézést. Ellenállnak és harcolnak – olvasható az elnök Twitter-üzenetében.

A kijevi kormány a háború kitörésének évfordulójára korábban azt javasolta, hogy az iskolák tartsák meg a tanítást az interneten, a hivatali dolgozókat pedig arra kérték, hogy otthonról dolgozzanak.

(Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.