Kétségbeesett üzenetet küldött a helyi kormányzó: Az oroszok Szeverodonyeck közepe felé nyomulnak

Az orosz csapatok behatoltak Szeverodonyeck város külterületére – közölte hétfőn egy regionális kormányzó, aki nagyon hevesnek nevezte a harcokat.

2022. május 30., 10:51

Szerző:

Vasárnap beszélt arról Volodimir Zelenszkij, hogy az orosz bombázás megsemmisítette az ukrajnai Szeverodonyeck város teljes kritikus infrastruktúráját, egy regionális kormányzó szerint pedig hétfőre már be is nyomultam a város külterületére az oroszok – írta az MTI-re hivatkozva a Mandiner.

„Két civil meghalt, egy másik megsebesült, miközben az orosz csapatok előrenyomultak a város délkeleti és északkeleti területeinek peremén” – írta Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő applikáción.

Az oroszok Szeverodonyeck közepe felé nyomulnak. A harcok folytatódnak, a helyzet nagyon nehéz 

– tette hozzá. A szüntelen lövöldözés miatt az ukrán erők a romokat védik a városban, a visszavonulás megtagadása ugyanakkor lelassította a kelet-ukrajnai Donyec-medencei régióban zajló masszív orosz támadást.

Szlovjanszk mellett a Szeverodonyeck és Liszicsanszk közötti terület továbbra is az orosz erőfeszítések középpontjában áll a Donyec-medencében. Kijev szerint Moszkva arra összpontosít, hogy elvágja az ukrán utánpótlási vonalakat Szeverodonyeck közelében. Szeverodonyeck hónapok óta az orosz támadások célpontja, és a legnagyobb, még Ukrajna által tartott donyec-medencei település.

(Kiemelt kép: ARIS MESSINIS / AFP)

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

2023. március 29., 18:40

Moszkva nagyra értékeli az iráni vezetésnek az ukrajnai konfliktus ügyében képviselt kiegyensúlyozott álláspontját, jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iráni hivatali partnerét, Hoszein Amirabdollahiánt.