Biden: Ha nem támogatjuk Ukrajnát, akkor Putyint kapja a világ karácsonyra

Az Egyesült Államokban járt Volodimir Zelenszkij, ahol az elnök mellett találkozott a szenátus vezetőivel és republikánus politikusokkal is, hogy meggyőzze őket az Ukrajna honvédő háborújához nyújtott támogatás további folyósításának szükségességéről. 

2023. december 13., 10:29

Szerző:

Az amerikai szenátus többségének vezetőjével, a demokrata Chuck Schumerrel, illetve a kisebbséget vezető republikánus Mitch McConnell-lel is találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Joe Biden amerikai elnök meghívására az Egyesült Államokba látogatott – számol be az útról az Euronews

„Zelenszkij világossá tette, hogy segítségre van szüksége. Azt mondta, ha megkapja a segítséget, Ukrajna megnyerheti az Oroszország elleni háborút” – mondta a találkozó után Schumer, majd hozzátette:

„Még sok republikánus kollégánk is arról beszélt, hogy ha megkapja a szükséges segítséget, akkor nyerni fog”.

Zelenszkij látogatásának célja, hogy a háború folytatásához szükséges támogatást szerezzen Ukrajnának. Joe Biden a szenátustól egy további 110 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot kért Ukrajnának, azt azonban a szenátus eddig nem szavazta meg.

Az Ukrajnának nyújtandó támogatásért cserébe a republikánusok szigorú biztonsági változtatásokhoz ragaszkodnak az amerikai-mexikói határon.

„Az Egyesült Államok kongresszusának el kell fogadnia a 61 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást Ukrajna számára, különben a világ megkapja karácsonyra Putyint”

– jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akit azért hívott meg Washingtonba, hogy személyesen győzze meg a vonakodó republikánus képviselőket Kijev további támogatásáról.

"Kiegészítő finanszírozás nélkül hamarosan nem leszünk képesek segíteni Ukrajnának, nem tudunk megfelelni sürgős operatív igényeinek. Putyin arra számít, hogy az Egyesült Államok nem teljesít Ukrajna felé. Be kell bizonyítanunk, muszáj bebizonyítanunk, hogy téved" – fogalmazott az amerikai elnök.

"Nagyon fontos, hogy az év végére erőteljes jelzést tudjunk küldeni az agresszornak az egységünkről. Ukrajna, Amerika, Európa, az egész szabad világ egységéről" – jelentette ki az ukrán elnök.

Zelenszkij korábban találkozott Mike Johnson új republikánus házelnökkel, aki közölte az ukrán államfővel, hogy az amerikai kongresszus mellette áll, de további támogatását amerikai belbiztonsági feltételekhez is kötötte.

"Az amerikai nép a szabadság mellett, a jó oldalon áll ebben a harcban. Mióta átvettem a házelnöki tisztséget, azóta kérem a Fehér Házat, hogy tisztázzuk a helyzetet. Világos stratégiát kell megfogalmaznunk Ukrajna győzelme érdekében....... a Biden-kormányzat további dollármilliárdokat kér, megfelelő kontroll nélkül, a győzelemhez szükséges világos stratégia nélkül, és az amerikai népnek járó egyértelmű válaszok nélkül" – mondta a házelnök.

A republikánusok Kijev további katonai támogatása feltételéül az amerikai-mexikói határon tapasztalt migrációs hullám kezelését, sőt, a bevándorlási törvény reformját, szigorítását várják el az elnöktől.

A Fehér Ház szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy az ukrajnai segélyek megszűnjenek, ezért az elnök hajlandó kompromisszumot kötni a republikánusokkal.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatóra érkezik a washingtoni Fehér Házba 2023. december 12-én. Fotó: Mandel NGAN / AFP)