Ukrajna uniós csatlakozásáról tárgyal szerdán a parlament

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslatot tárgyalja szerdán az Országgyűlés, amely elfogadhat több mint húsz előterjesztést is.

2023. december 13., 07:47

Szerző:

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor kezdődik az Ukrajnával kapcsolatos indítvány tárgyalásával.

Annak értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Ukrajna uniós csatlakozásához az előfeltételek nem teljesültek. Az uniós tagállamoknak mindenekelőtt stratégiai vitát kell folytatniuk arról, hogy milyen viszonyra törekszik az Európai Unió Ukrajnával, és egy esetleges ukrán tagság milyen hatással lenne az Európai Unió költségvetésére, kohéziós és agrárpolitikájára – érvelnek az előterjesztők. 

Az Országgyűlés döntést hoz több mint húsz előterjesztésről, köztük a gyermek után járó pótszabadság biztosításának feltételeiről, a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról, továbbá arról az indítványról, amely alapján január 1-jétől létrejön a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.