Megkezdték az evakuálást a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Átmeneti szállásokon helyezték el a családokat, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szerint komoly aggodalomra ad okot az erőmű körüli háborús helyzet.

2023. május 8., 10:41

Szerző:

Az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az ukrajnai Zaporizzsja megyében található atomerőmű környékéről. Az evakuáltak már a frontvonal közelében élők számára kialakított ideiglenes szállásokon vannak a zaporizzsjai Bergyanszkban – tudatta Jevgenyij Balickij, a megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó.

Bergyanszkot még a háború első időszakában foglalták el az orosz erők. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szombaton arra figyelmeztetett, hogy az atomerőmű környékén „potenciálisan veszélyes” a helyzet.

(Képünk illusztráció: Egy ukrán katona felnéz az égre, miután drón hangját hallotta járőrözés közben. Fotó:Yasuyoshi CHIBA / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.