Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtott orosz vállalkozásokat és külföldi partnereiket

Orosz vállalatok és külföldi partnereik elleni átfogó szankciós csomagot jelentett be az amerikai kormány csütörtökön a háborús erőforrások korlátozásának céljával.

2023. november 2., 20:46

Szerző:

Az amerikai külügyminisztérium és pénzügyminisztérium összehangoltan többi között az orosz fegyveriparban, fémiparban, bányászatban, elektronikai iparban működő vállalatok, valamint bankok ellen hozott büntetőintézkedéseket, emellett külföldi beszállítókat és szállítási vállalkozásokat is szankcióval sújtott. A két tárca által közzétett közlemény szerint az intézkedések hatálya alá tartozik többi között az orosz északi-sarkvidéki térségben működő, cseppfolyósítottgáz-projektet vezető Arctic LNG 2 nevű cég, a fémiparban működő Rustitan és annak tulajdonosa, Anatolij Tkacsuk, valamint a cég ciprusi bejegyzésű leányvállalata. Szankcióval sújtották a drónok gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Level Areosystems CST nevű céget és tulajdonosát is, Alekszandr Zaharovot.

Az amerikai büntetőintézkedések a technológiai, informatikai és számítógépiparban működő orosz vállalatok széles körét érintik, amelyek részben Alekszandr Zaharov érdekeltségi körébe tartoznak. A pénzügyminisztérium intézkedéseket hozott török, Egyesült Arab Emirátusok-beli, valamint kínai cégek ellen is, amelyek megszegték az eddigi szankciókat, és különböző, Oroszország számára fontos ipari alapanyagokat és alkatrészeket szállítottak orosz cégeknek. A külföldi szállítók elsősorban elektronikai eszközökkel látják el Oroszországot, valamint logisztikai és áruszállítási szolgáltatásokat nyújtanak orosz üzleti érdekeltségeknek.

A tárca közleménye egyben megállapítja, hogy az amerikai pénzügyminisztérium a továbbiakban is együttműködik Kína, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok kormányával annak érdekében, hogy a szankciós politikát és exportkorlátozásokat illetően egyeztessen a kétoldalú kapcsolatok keretein belül, de a jövőben sem habozik majd cselekedni annak érdekében, hogy Oroszország ne használhassa fel az amerikai és nemzetközi pénzügyi hálózatot az Ukrajna elleni háború folytatására. 

Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki bejelentése szerint a vállalatok, üzletemberek és családtagjaik mellett szankciók alá kerültek az orosz kormány további tagjai, köztük iparért és kereskedelemért, gazdaságfejlesztésért, valamint energiaügyért felelős miniszterhelyettesek. Az amerikai szankciók alapján az érintett több mint 100 vállalkozás és magánszemély minden amerikai fennhatóság alatt álló vagyonát zárolják, és megtiltanak minden üzleti kapcsolatot velük amerikai üzleti érdekeltségek számára.

(Kiemelt képünkön: Vlagyimir Putyin orosz elnök elindítja az Arctic LNG-2 projekt első földgáz- cseppfolyósító vezetékét egy gravitációs típusú bázison, miközben a Novatek-Murmanszk tengeri szuperlétesítmény építőközpontjába látogat a Murmanszki területen lévő Belokamenka településen 2023. július 20-án. Fotó: Konstantin ZAVRAZHIN / SPUTNIK / AFP)

09:41

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.