WHO: a világ nincs felkészülve egy globális járványra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy „a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő”.

2023. október 30., 10:59

Szerző:

A világ nincs felkészülve egy következő globális járványra – figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében a világ egészségügyi válsághelyzetekre való felkészültségét monitorozó Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Világbank által 2018-ban létrehozott független csoport elemzésében hangsúlyozta, hogy „a világ kapacitása egy esetleges új pandémiás fenyegetés kezelésére továbbra sem megfelelő”.

Értékelésük szerint

a koronavírus-járvány hatására történt némi előrelépés, de egyes országok visszafogták felkészülésüket a hasonló válságokra történő gyors reagálásra, más országokban pedig alig történt valami haladás 

– idézi a tanulmányt az infostart.hu.

A szervezet a válsághelyzetekre való globális felkészültség javítására számos javaslatot és ajánlást fogalmazott meg. Hangsúlyozták, hogy az egyes országoknak javítaniuk kell a megbetegedések észlelésén, hogy már kezdeti szakaszban fel tudják fedezni a betegségeket. Az adatgyűjtés és elemzés megerősítésére van szükség – írták a jelentésben.

A szervezet szerint a szegényebb országoknak pénzügyi támogatásra és adósságátütemezésre van szükségük ahhoz, hogy forrásokat tudjanak előteremteni a feladathoz. Egyúttal a pandémia megelőzésére és a felkészültség javítására tervezett 10 milliárd dolláros alap feltöltését sürgették.

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az új gyógyszerek kutatása és fejlesztése nem összpontosulhat néhány országra, ahogyan az a koronavírus-világjárvány esetében történt.

A GPMB horvát társelnöke, Kolinda Grabar-Kitarovic hangsúlyozta, hogy a civil társadalmat is be kell vonni a felkészülésbe, mert az országok hatóságai és a lakosság közötti bizalomhiány megnehezítheti a járvány megelőzését és leküzdését. Grabar-Kitarovic a világ vezetőihez fordulva kiemelte, hogy az egészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés terén „jövőbeli biztonságunk az érdemi reformoktól és a legmagasabb szintű politikai elkötelezettségtől függ”.

(Kiemelt kép: Tshwane város egészségügyi tisztviselője nézi, amint 2020. június 11-én szűrési gyakorlatot végeznek egy taxison, mielőtt tesztelnék a COVID-19 koronavírust a Bloed Street Mall-ban Pretoria központi üzleti negyedében, 2020. június 11-én. Fotó: Phill Magakoe / AFP)

Franciaország szankciókat fontolgat a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakért felelős zsidó telepesek ellen, és a francia diplomácia vezetője fel fogja vetni a kérdést európai szinten a hétfői brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozón – közölte a tárca csütörtökön.

Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön.