WHO: naponta nő az ukrajnai kórházak elleni támadások száma

Az ilyen támadásoknak eddig legalább 71 halottja van.

2022. március 26., 08:04

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint már több mint 70 különálló támadás történt ukrajnai kórházak, mentőautók és orvosok ellen – írta a BBC.

A szervezet szerint az egészségügyi intézmények elleni támadások a modern hadviselés stratégiájának és taktikájának részévé váltak. A háború kezdete óta a WHO 72 különálló, az ukrajnai egészségügyi intézmények ellen indított támadást vizsgált és ellenőrzött, amelyek által legalább 71-en meghaltak, valamint 37-en megsérültek.

A legtöbb esetben kórházakat, orvosi járműveket és ellátási raktárakat rongáltak meg, de a WHO az egészségügyi személyzet és a betegek valószínűsíthető elrablását vagy fogva tartását is feljegyezte.

„Aggódunk amiatt, hogy ez a szám napról napra csak nő”

– mondta a BBC-nek Jarno Habicht, a WHO ukrajnai országos képviselője. „Az egészségügyi intézményeknek biztonságos helyeknek kellene lenniük mind az orvosok és ápolók, mind a betegek számára, akikhez kezelésért fordulhatnak. Ennek nem szabadna megtörténnie” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Ápolók egy gyermeket ápolnak a Zaporizzsjai Regionális Klinikai Gyermekkórház homokzsákokkal védett szobájában 2022. március 22-én Mariupolban. Fotó: emre caylak / AFP)