WHO: nagyon terjed a Latin-Amerikában azonosított lambda variáns

Az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus lambda elnevezésű változatának terjedésére hívta fel a figyelmet. Az ENSZ adatai szerint eddig 29 országban regisztrálták ezt a változatot.

2021. június 16., 19:21

Szerző:

Speciális megfigyelés alatt tartja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus eddig főként Latin-Amerikában megjelent, lambda elnevezésű változatát. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint ezt a változatot eddig 29 országban azonosították.

„A lambda számos mutációt hordoz, amelyek következtében lehetséges a nagyobb terjedési képessége vagy az esetleges nagyobb ellenállása a semlegesítő antitesteknek” 

– áll a WHO szerdán kiadott jelentésében.

Egyelőre azonban nem állnak rendelkezésre megbízható tanulmányok, illetve gyártási tapasztalatok erre vonatkozóan, közölte a WHO.
A Lambda variánst először Peruban azonosították 2020 augusztusában. Április óta Peruban a megvizsgált Covid-fertőzések 81 százalékát okozta a lambda variáns. Argentínában és Chilében az elmúlt két hónapban ez az arány az összes fertőzött mintegy egyharmada volt.

Chilében a fertőzések 32 százalékát okozta ez a variáns, amelynél csak az elsőként Brazíliában azonosított Gamma változat aránya jelentősebb.

A WHO két kategóriába sorolja a koronavírus-változatokat: az egyikbe tartoznak a fokozott figyelmet igénylő változatok, amelyek csoportos fertőzést okoznak, és több országban fordulnak elő, a másikba pedig az aggodalmat kiváltó variánsok, amelyek bizonyítottan fertőzőbbek, nehezebb őket ellenőrzés alatt tartani, és több súlyos betegséget idéznek elő.

Ez utóbbi csoportba került át a gyors terjedése miatt az előző csoportból az elsőként Indiában azonosított delta variáns, amely miatt a brit hatóságok elhalasztották a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta járvány kapcsán elrendelt korlátozások tervezett feloldását.

(Kiemelt kép I Fotó: Tarso SARRAF / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.