A WHO nekiment Oroszországnak

Határozatban ítélte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlése csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amellyel egészségügyi szükséghelyzetet okozott.

2022. május 26., 19:24

Szerző:

A határozatot 88 igen, 12 nem szavazattal és 53 tartózkodással fogadták el – közölte az ENSZ egészségügyi szervezete közgyűlésének elnöke, Nakatani Hiroki. A határozat ugyanakkor nem irányoz elő Oroszország elleni konkrét büntetőintézkedéseket a WHO-n belül.

A WHO éves közgyűlése rendszerint konszenzussal hozza meg döntéseit. Az Ukrajna által benyújtott dokumentum a lehető leghatározottabban ítéli el Oroszország katonai agresszióját, mindenekelőtt az egészségügyi intézmények elleni támadásokat.

Az Oroszország által benyújtott, Moszkva által semlegesebbnek tekintett határozattervezetet 66 ellenszavazattal és 12 igen szavazattal elutasította a közgyűlés. A WHO legfrissebb statisztikái szerint 256 támadást intéztek ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen, ezekben hetvenöt egészségügyi dolgozó halt meg. Az adatok alapján felmerül háborús bűncselekmények miatti felelősség lehetősége is.

A csütörtökön elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy az agresszió kivételes helyzetet teremt, amely súlyosan rombolja az ukrán lakosság egészségét, és befolyással van az egészségügyre a térségben és azon túl. Jevhenyija Filipenko, Ukrajna genfi ENSZ-nagykövete a háború miatt a világot fenyegető élelmiszerválságra hívta fel a figyelmet. Több millió tonna gabona exportja állt le, ami a legszegényebbeket sújtja majd, akiknek semmi közük a konfliktushoz – mondta.

Jérome Bonnafont francia nagykövet az Európai Unió nevében kifejtette, hogy a határozat nem nyúlik túl a WHO mandátumán, továbbra egészségügyi kérdésekre összpontosít, és nem függeszti fel semmi esetre sem a WHO és Oroszország közötti együttműködést.

A határozat felszólítja Oroszországot, hogy azonnal szüntessen be minden támadást a kórházak és más egészségügyi intézmények ellen, védje meg az egészségügyi dolgozókat és általában tartsa tiszteletben a Genfi Egyezményeket és a nemzetközi humanitárius jogot, de egyelőre nem korlátozza Moszkvának a WHO-ban játszott szerepét.

(Kiemelt kép: Füstfelhő száll fel Szeverodonyeck városából, a kelet-ukrajnai Donbász régióban 2022. május 26-án. Fotó: ARIS MESSINIS / AFP)